Predavanje “Uzgoj i otkup organskog voća”

U organizaciji Fondacije “Bauern Helfen Bauern”, a u saradnji sa Opštom poljoprivrednom zadrugom “Drinaplod” Srebrenica, održano je predavanje na temu “Uzgoj i otkup organskog voća”.

Na predavanju učešče je uzelo 40 poljoprivrednika kao i prva generacija poljoprivrednog odjeljenja Srednjoškolskog centra Srebrenica.

Izvršni direktor Fondacije “Bauern Helfen Bauern” Namir Porić kaže da je cilj da ljudima pruže kvalitetne obuke kojim će unaprijediti proizvodnju.

“Pored predavanja, cilj nam je da se proizvođači upoznaju sa OPZ ‘Drina’, naprave dogovore sa ovom zadrugom i na taj način da svoje organske proizvode direktno plasiraju na tržište”, ističe  Porić.

On kaže da ovi krajevi imaju autohtone vrste jabuke, kruške i šljive koje su organske, a koje su i dalje na dobroj cijeni i imaju siguran plasman.

Esad Smajić iz OPZ „Drinaplod“ Srebrenica kaže da ove godine očekuju rekordan rod jabuke, kruške i šljive i da imaju kupce.

“Prema podacima koje imamo u ovoj godini očekujemo rekordan rod jabuke, kruške i šljive i našim kooperantima stojimo besplatno na usluzi”, ističe Smajić.

Fondacije “Bauern Helfen Bauern” najavljuje nastavak podrške sličnim obukama i predavanjima u cilju razvoja poljoprivrede i organske proizvodnje.

You must be logged in to post a comment Login