Postavljen kamen temeljac za ambulantu u Potočarima

U Potočarima kod Srebrenice večeras je postavljen kamen temeljac za izgradnju ambulante koju će finansirati Međunarodna humanitarna organizacija Sharjah (Sharjah Charity International) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti “Emmaus” u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost projekta je oko 150.000 KM koji će uskoro početi sa izgradnjom, a otvaranje i početka rada planiran je na proljeće naredne godine.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora Međunarodnog foruma solidarnost “Emmaus” u BiH kaže da je cilj pomoći lokalno, ali i šire stanovništvo jer su svi svjesni u kakvom položaju se nalazi zdravstvo, a ova organizacija ima donatore koji mogu biti od velike koristi za unapređenje zdravstvenih usluga i brige.

“Cilje je pomoći starijem stanovništvu izgradnjom ove ambulante. Mi ćemo nastojati da mrežu naših partnera koristimo da ostanu prisuti uz ambulantu kada se ona izgradi, a već imamo najava volonterkih mreža ljekara koji su se ponudili besplatno raditi ovdje u Potočarima”, kaže Škrebo i ističe da im je cilj da ambulanta dobije podršku i bude u svrsi građana.

Zamjenik načelnika Srebrenice Nermin Alivuković kaže da je ovaj projekat od velike važnosti za Srebrenicu, a posebno povratničku populaciju.

“Znamo svi da je većina stanovništa u Srebrenici u trećoj životnoj dobi, radi se o starima koji su u potrebi zdravstvene brige. Vjerujem kroz projekat ‘Ljubav za majke Srebrenice’ Emmaus je uvidio potrebu da se pomogne starim ljudima”, kaže Alivuković.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je važan za lokalnu zajednicu i unapređenje zdravstvene zaštite i najveću korist imaće građani.

U protekle dvije godine MFS “Emmasu” je izgradio 25 infrastukturalnih projekata, a ovo je prva ambulanta.

MFS “Emmaus” nedaleko od svog centra u Potočarima gdje se nalazi internatski smještaj za djecu i mnogi drugi sadržaji, kupio je plac veličine oko 6 duluma gdje će, pored ambulante, biti i centar za stare čija se izgradnja planira.

“Ova opština je razuđena i zbog toga odlučili smo da pomogneo starije građene koji su ostali sami i da za njih izgradio jedan vid staračkog centra”, rekao je Škrebo.

Time bi stare iz sela okupili na jedno mjesto, bliže gradu, gdje bi bili skupa i gdje bi im se ponudila adekvatna njega i podrška, a medicinke usluge bile bi u sklopu centra.

You must be logged in to post a comment Login