Podrška Federalnog ministarstva raseljenih osoba povratnicima u Srebrenici

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ove godine je pomoglo obnovu pet stambenih jedinica za povratnike u općini Srebrenica, od čega je za dva objekta osiguralo građevinski materijal, dok su tri kuće obnovljene po sistemu “ključ u ruke”.

Kako je Feni rekao viši stručni saradnik za povratak i rekonstrukciju Općine Srebrenica Abdurahman Omić, u toku je realizacija još jednog projekta rekonstrukcije stambenog fonda putem Fonda za međunarodni razvoj. Ugovori su potpisani s korisnicima i projektanti su bili na tim mjestima.

 “Očekuje se izrada projektne dokumentacije i odabir izvođača koji su predvidjeli izgradnju na proljeće”, kazao je Omić.

Osim obnove kuća, na području općine Srebrenica se asfaltiraju i putevi, a ove godine najviše ih je asfaltirano upravo sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

“Federalno ministarstvo izdvojilo je 388.000 KM za asfaltiranje puteva na području Srebrenice. Od tih sredstava završeno je nekoliko putnih pravaca koji su veoma bitni za život povratnika u ovoj općini. U toku su radovi na tri lokalna puta”, rekla je Feni načelnica općinskog Odjeljenja za urbanizam Hanisa Jahić.

Trenutno se, navela je, rade lokalni putevi na području mjesnih zajednice Sućeska i Radoševići, tačnije dionica puta Brda-Žutica u dužini od jednog kilometra, a radovi se očekuju i na lokalnom putu Ljeljendo-Ljeskovik u dužini od jednog kilometra.

Osim ovih puteva, radovi se izvode na dijelu nekategoriranog puta u naselju Bajramovići.

“Nastavlja se sanacija ostalih putnih pravaca, a pripremamo se i za zimsko održavanje puteva”, navela je Jahić.

Izvor: Fena

You must be logged in to post a comment Login