Počeo 15. Emmaus – Međunarodni omladinski radni kamp za mlade

Večeras je zvanično otvoren 15. Emmaus – Međunarodni omladinski radni kamp za mlade u Potočarima, a ove godine učešće je uzelo oko 50 mladih iz tri države.

Pomoćnica direktora za ljudske resurse u MFS “Emmaus” BiH Sabina Arnaut Jahić rekla je da glavna aktivnost ove godine izgradnja Doma za stara lica u Potočarima i edukativnog centra u sklopu Internatskog centara za djecu.

„Ove godine naše glavne aktivnosti odvijaće se u sklopu ova dva velika projekta jer zbog epidemioloških mjera, prevencije i zaštite od virusa korona, nećemo imati aktivnosti u lokalnoj zajednici kako bi sve mjere kvalitetno i odgovorno sproveli“, kaže Sabina Arnaut Jahić.

Ona ističe da je veoma važno da se poštuju sve mjere što je bilo nepohodno da se kontinuitet kampa nastavi, ali da svi budu zaštićeni i zdravi.

Predsjednik Fondacije „Proplan“ iz Holandije Vilijam Pronk zvanično je otvorio 15. Emmaus – Međunarodni omladinski radni kamp za mlade u Potočarima rekavši da su ovdje da podrže ovako značajne inforastrukturalne projekte kao što je Centar za stara lica u Potočima čija je izgradnja u toku, a planirano je da to bude jedan moderan i funkcionalan centar.

Za učesnike kampa predviđene su i druge zabavne, edukativne, kulturne i turističke aktivnosti, a sve je sa ciljem druženja, sticanja novih prijatelja i vještina, kao i upoznavanja sa Srebrenicom i okolinom.

Mirela Ahmetbegović koordinator 15. Emmaus – Međunarodnog omladinskog radnog kamp za mlade u Potočarima kaže da je već četiri godine tu i da je raduje da radi sa mladim ljudima.

„Ove godine zbog pandemije nemamo mnogo stranaca. Tu je po dvoje ljudi iz Srbije i Turske dok su ostalo mladi iz naše zemlje. Ove godine je manje učenika, ali sasvim dovoljno da se sprovedu preventivne mjere i nastavi tradicija kampa, ali i uradi mnogo toga što je planirao“, rekla je Ahmetbegovićeva.

Kamp i ove godine traje do 24. jula.

You must be logged in to post a comment Login