Počelo pošumljavanje Gubera

Na Guberu danas je počelo sađenje 1.000 sadnica bijelog bora koje je obezbijedilo Šumsko gazdinstvo “Drina” Srebrenica povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma, 21. mart.

Pošumljavanje je obavljeno uz pomoć volontera Udruženja “Sare-Srebrenica” i Interacta Srebrenica gdje se odazvalo 25 mladih ljudi, a uz stručnu podršku radnika ŠG “Drina” Srebrenica.

Akcijom pošumljavanja obuhvaćen je dio Gubera koji je uništen u požarima, a iz ŠG “Drina” kažu da je planiran nastavak pošumljavanje Gubera.

“Veoma je važno skrenuti pažnju lokalne zajednice na obnovu šume u zaštićenom dijelu šetališta Guber jer je nakon požara, koji se dogodio prije nekoliko godina, potrebno uložiti mnogo na pošumljavanju kako bi se vegetacija vratila na nivo nekadašnje i da je ovo samo jedna akcija u nizu”, rekla je Bojana Milinković, šef uzgoja i zaštite šuma u ŠG “Drina” Srebrenica.

Valentina Gagić iz Udruženja “Sara-Srebrenica” kaže da je veoma važno skrenuti pažnju na šetalište Guber.

“Mladi žele da daju doprinos zajednici svojim dobrovoljnim radom, a ovo je prilika da ukažemo na značaj šuma i očuvanje ravnoteže u prirodi što doprinosi smanjenju klimatskih promjena i njihovom negativnom uticaju na zdravlje ljudi”, istakla je Valentina.

You must be logged in to post a comment Login