Ove godine ulaže se 6,3 miliona KM u srebrenički rudnik

Britanska rudarska kompanija Mineco planira ove godine uložiti 3,236 miliona eura u razvoj Rudnikom olova i cinka „Sase“ u blizini Srebrenice.

Investicije će biti usmjerene na poboljšanje opreme i objekata, kao i na razvoj projektne dokumentacije i rudarske pripremne radove, navodi Mineco u saopćenju.

Mineco namjerava ove godine proizvesti barem istu količinu rude kao i 2018. godine, kada je proizvodnja iznosila 356.000 tona, uz održavanje koncentracije koncentrata olova i cinka u flotaciji, kako bi se zadovoljili zahtjevi tržišta u Evropi i Dalekom Istoku, kažu u kompaniji.

Kompanija će raditi i na pripremi novih blokova iskopa, uvođenju selektivnosti u iskopu i smanjenju razblaživanja rđe.

Prošle godine, Mineco je u rudnik uložio oko 2,255 miliona eura, čime je ukupna investicija iznosila 21,414 miliona eura.

U Bosni i Hercegovini, Mineco provodi istražne radove u starom rudniku antimona u blizini Novog Goražda. Kompanija je takođe završila istražne radove u rudniku Čelebinci i započela proizvodnju u rudniku Olovo 2017. godine.

Mineco je aktivan i u Srbiji, gdje ima dva rudnika olova i cinka – Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Bosil-Metal kod Bosilegrada, gdje je počela pilot proizvodnja.

Izvor: Indikator.ba

You must be logged in to post a comment Login