Ove godine oko 400.000 KM za poljoprivredu

Srebrenica je iz opštinske kase u ovoj godini izdvojila oko 400.000 maraka za razvoj poljoprivrede. Plan je da u narednoj budžetskoj godini ta sredstva ne budu manja kada je u pitanju pomoć malinarima, mljekarima i drugim poljoprivrednim proizvođačima.

Slađana Vujić godinama se bavi malinarstvom, godišnje proizvede oko tri tone ovog voća, planira proširiti zasade ali joj je potrebna podrška.

“Ovo ovdje naše podneblje, lijepo može da uspije malina. Lijepo, kad se obradi, sve u svemu može lijepo da se zaradi”, istakla je Vujić.

Poljoprivreda je prioritet lokalne vlasti kada je u pitanju razvoj Srebrenice. Zna to i Velibor Rankić koji je odlučio da se bavi proizvodnjom organske maline. Zasadio je ovo voće na 1,5 hektar površine i očekuje dobru zaradu.

Poljoprivreda u Srebrenici ima budućnost samo ako dobar dio sredstava iz budžeta bude usmjeren u podsticaje i premije smatra Milan Đukić iz Skelana.

Trenutna proizvodnja malina u Srebrenici iznosi oko 1.200 tona. Cilj je prinose udvostručiti. Zbog toga je opština kroz nekoliko projekata besplatno djelila sadnice ovog voća.

Istovremeno, oština je ove godine isplatila premije od 14.000 maraka za mlijekare, za malinare će biti pronađen drugi metod.

Osim opštine Srebrenica, Vlada Srpske godišnje na osnovu premija i podsticaja u ovu opštinu uplati oko 800.000 maraka za pomoć poljoprivrednicima.

Izvor: RTRS

You must be logged in to post a comment Login