Održan prvi seoski sajam poljoprivrede u Srebrenici

Na prvom sajmu poljoprivrede i turizma u srebreničkom selu Kragljivoda danas je bilo više od 1.000 posjetioca i oko 50 izlagača stoke, zdrave hrane, rukotvorina i ljekobilja.

Na sajmu je održano nekoliko predavanja na temu ljekovitog bilja i šumskih plodova, pčelarstva i promocija projekta D-HOPE o seoskom turizmu u Srebrenici.

“Prvi put organizujemo sajam poljoprivrede i zdrave hrane i želimo da ovo postane tradicionalna privredna manifestacija regionalnog karaktera, da osim srebreničke, obuhvatimo izlagače iz svih opština srednjeg Podrinja”, rekao je Sead Jahić i istako da Srebrenica ima bogato kulturno-istorijskog nasljeđe koje u kombinaciji sa zdravom hranom može privući turiste.

Za vlasnike najboljih krava, bikova, ovaca, ovnova, stada ovaca, pčela, kao i najbolji štandovi uručene su vrijedne nagrade.

seoski sajam srebrenica

Posjetioci i izlagači smatraju da je ovo izuzetna prilika za predstavljanje domaćih proizođača i promociju srebreničke opštine.

“Mi već godinama proizvodimo aromatična eterična ulja i izvozimo ih u inostranstvo, a ovo je rijetka prilika da i našim sugrađanima i bližem okruženju pokažemo svoje proizvode. Smatram da je ovo jako lijepa manifestacija koja treba da postane tradicionalna”, rekla je Brankica Bošković, predsjednica Udruženja žena „Podrinje 1“ iz Skelana.

Organizatori sajma su Opština Srebrenica, Japanska razvojna agencija (JICA) i Turistička organizacija Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login