Obavljen prvi let za mir sa paramotorom

U sklopu godišnjeg plana i aktivnosti, novo osnovana grupa Fly4Peace (Let za mir) u Bosni Hercegovini, sprovela je svoj prvi projekat pod nazivom Let za Srebrenicu 2019.

Fly4Peace je grupa osnovana sa namjerom da bude uzor mirnom suživotu među ljudima sa područja sukobljivog Balkana. Osnivači grupe, Hamdija Blekić i Zlatan Aganović, kroz svoj rad žele promovisati mir, razumijevanje, dijalog i međusobno poštovanje, što smatraju da je ovdje itekako potrebno.

Kroz ovaj način, Fly4Peace ima za cilj podržati i promovirati kulturu dijaloga, i miran suživot među sljedbenicima religija kako u Bosni i Hercegovini tako i na Balkanu, te aktiviranje ljudskih vrijednosti za rješavanje međusobnih problema.

Prvi let – Let za Srebrenicu

Cilj ovog leta bio je prelijetanje rute po kojoj su Srebreničani prešli put do Tuzle 1995. godine, a koji je u toku opsade bio pod kontrolom srpske vojske. Let je uspješno izvršen u srijedu, 13.08., sa polijetanjem u 6.40h sa Sportskog aerodroma/letilišta Jegin Lug Tuzla, i slijetanjem u 08.00h uz sami Memorijalni centar Potočari. Let je trajao jedan sat i dvadeset minuta, a pređeno je 51 km zračne linije.

Pilot Zlatan Aganović je dočekan od strane tima Fly4Peace i pojedinih građana, iskreno mu čestitajući na ovom dosta zahtjevnom letu. Zlatan objašnjava svoju motivaciju za let:

”Ove godine prije preleta paramotorom odlučio sam učestvovati na Maršu mira 2019. Prepješačiti trasu od 110 km od Nezuka do Potočara, proći po prvi puta novootvorenu treću dionicu Marša mira, je za mene bilo potresno emotivno iskustvo koje mi je dalo konačnu odlučnost da sa paramotorom preletim ovu dionicu, put spasa za neke Srebreničane tokom 1995. godine. Nakon Marša mira smo dodatno obradili pojedine, važne detalje terena i opreme, kako bismo danas mogli perfektno izvesti ovaj let. Budući, da sam edukaciju za paramotorno letenje usavršio u Poljskoj, kod instruktora Wojteka Bogdala, svjetskog prvaka u ovom sportu, bio sam uvjeren da sam spreman sigurno izvršiti prelet preko rizičnog terena za slijetanje i prizemljim pored Memorijalnog centra Potočari.”

Zlatan je rođen u Tuzli. Od 2013. godine radi kao asistent na Sveučilištu u Kataru na programu CAS / Sport Science. Zlatan se bavi paraglajdingom od 2012. godine.

Na pitanje, koji let mira je sljedeći, Zlatan je rekao da će to biti prijatno iznenađenje.

“Ovaj let je let za mir, let za nove generacije čiji pogled na život i suživot bi morao biti bolji, iskreniji i pametniji od prijašnjih generacije čija je životna matematika bila destruktivna i uništavajuća”, dodao je Zlatan.

No, da bi let u potpunosti bio uspješan, praćen je pod budnim okom Hamdije Blekića, odgovornog za logističku podršku na zemlji u ovom projektu.

“Nema sumnje, da je Zlatanov let bio dobro isplaniran. Ovo je veliki let za nas dvojicu, a možda mali za nekoga drugog. Sigurni smo da će svi ljudi na Balkanu koji žele mir i suživot podržati ovakve projekte, za nekoga možda i malo čudne. Razne grupe i pojedinci aktivni su na polju dijaloga preko različitih projekata, no mi smo probili led na ovakav način, pokazati Zemlju sa ptičje perspektive, da vidimo, da ima mjesta za sve nas.” – izjavio je Hamdija, dugogodišnji međunarodni aktivista na polju međukulturnog dijaloga.

Hamdija je nedavno počeo trenirati paraglajding i nada se da će se uskoro pridružiti Zlatanu “na nebu”, koristeći također priliku, da se zahvali u ime Fly4Peace Mirzi Omeroviću pripadniku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BIH-Sektoru za osiguranje VIP ličnosti i objekata, jedinici za osiguranje Tuzla.

Grupa Fly4Peace, naredne godine 2020., za vrijeme održavanja Marša mira, želi organizovati prelet paramotorista za Srebrenicu, po uzoru na bicikliste i motoriste koji prate učesnike Marša mira.

Fotografije i tekst ustupljene Portalu eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login