Naredne godine 3 miliona KM investicije u Srebrenici

Tokom 2020. u razne projekte u Srebrenici planirano je investiranje 3 miliona KM, rekao je prvi čovjek ove opštine Mladen Grujičić.

Najavljeno je i otvaranje nekoliko manjih proizvodnih pogona i zapošljavanje ljudi.

U januaru 2018. godine hala u Potočarima je kupljena od firme “Ideal Design” iz Srebrenice koju je otvorila slovenačka firma “Neo Dom”, u iznosu od 850.000 evra, dok je 150.000 evra planirano za rekonstrukciju hale. Miliona evra obezbijedila je Vlada Srbije gdje je bilo u planu otvaranje fabrike „Tapos“ čija je djelatnost proizvodnja namještaja, tačnije stolica, od čega se odustalo.

„Nakon iskazivanja interesa za otvaranje velikog pogona koji bi zaposli više od stotinu radnika na početku, Srbija je brzo reagovala i donirala nam milion evra da se prostor fabrike kupi i bude spreman za investitora. Međutim, investitor je tražio velika sredstva i za zapošljavanje radnika sa kojim, da ih imamo, možemo i mi pokrenuti sličnu proizvodnju zbog čega samo odustali i prostor ustupili manjim pogonima za simboličnu rentu“, kaže Grujičić.

Prema njegovim riječima u pomenutu fabriku useliće se četiri manje firme, a jedna koja broji nekoliko radnika i bavi se prodajom drveta za ogrev već radi.

„Pored tog preduzeća imamo još jedno građevinsko koje je registrovano i pruža svoje usluge, pogon za proizvodnju aluminijumske stolarije i fabrika za proizvodnju drvenih kutija za vino“, rekao je Grujičić.

Proizvodnja kutija za vino će uposliti određeni broj žena, a on vjeruje da će i plate biti veće od prosjeka.

„Svjesni smo da je ovo mala sredina i da će nedostajati radnika, ali ni plata ne smije biti niska jer ljudi odlaze“, ističe Grujičić.

Tokom 2020. u Srebrenici će u razne projekte biti investirano 3 miliona KM, od kredita, podrške donatora i lokalnog budžeta rekao je Grujičić.

You must be logged in to post a comment Login