Na Brežanima i Vlanici počelo vađenje krompira

Na poljima Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica počelo je vađenje krompoira sorte „silvana“ čije je sjeme uvezeno iz Holandije.

Posađeno je 12 tona sjemenskog krompira gdje se očekuje 120 tona krompira na poljima u Brežanima i Vlanici.

Ivan Todić direktor OPZ Srebrenica kaže da će shodno povoljnim vremenskim uslovima vađenje krompira biti završeno do kraja sedmice, a proizvod će biti plasiran na domaće tržište.

„Na vađenju krompira angažovano je 20 sezonskih radnika i odgovarajuća mehanizacija. Nakon berbe, krompir se dovozi u odgovarajuće skladište, gdje će do zime biti sortiran, pakovan u ambalažu po želji kupaca i plasiran u najveće tržne centre u našoj zemlji“, kaže Todić.

Todić kaže da je sa vlastitih plantaža ove godne ubrano 15 tona maline i 40 tona kupine, dok je od proizvođača maline otkupljeno 300 tona ovog voća.

Trenutno je zaposleno 25 radnika, a zbog situacije sa pandemijom nije bilo otpuštanja radnika, a biće uposleno 15 novih radnika.

Sva proizvodnja u ovoj zadruzi vrši se po najsavremenijim evropskim dobijenim certifikatima, što potvrđuje i ovih dana  „IFS“ sertifikat za hranu.

Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica raspolaže modernom hladnjačom kapaciteta 1.000 tona, sa dva tunela, pogonom za preradu i pakovanje jagodičastog voća.

You must be logged in to post a comment Login