Krenula izložba radova nastalih u Srebrenici

Gostujući u emisiji „Danas“ TV Alfa župnik župe Srca Isusova Zvornik – Srebrenica i pokretač likovne kolonije fra Joso Oršolić govorio je o Trećoj međunarodnoj likovnoj koloniji „Srebrenica 2018“, te izložbama koje počinju.

Fra Joso kaže da je ove godine učešće na Trećoj međunarodnoj likovnoj koloniji „Srebrenica 2018“ uzelo 24 akademska umjetnika, što je do sada najveći broj učesnika i djela koja su darovana Franjevačkom međunarodnom centru za dijalog, mir i povjerenje. 

„Skulpture su uglavnom minijaturne, jer neke su već urađene u velikim formatima.Osim Srebrenice, izložba zakazana za 3. decembar, planirani su i drugi gradovi kao što je Tuzla, 11. decembar, zatim dogovaramo i za Vinkovce. Meni je najvažnije da je jako lijep odaziv umjetnika i ove godine, i da u biti oni stvaraju djela kako oni to najbolje osjećaju. Iz prve kolonije imamo već 77 djela, a iz ove 52 djela kojima mi pokušavamo govoriti o tragedijama što su se dogodile u ratu“, ističe Oršolić. 

Prva izložba u Sarajevu, nakon čega će biti i u Srebrenici, rekao je fra Joso Oršolić gostujući u emisiji „Danas“ TV Alfa.

Treća međunarodna likovna kolonija „Srebrenica 2018“ podržana je od Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje i Župe Srca Isusova Zvornik-Srebrenica, te uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vrhbosanske nadbiskupije, Opštine Srebrenica, Kruha Sv. Ante i drugih.

You must be logged in to post a comment Login