Koliko ste zadovoljni javnom rasvjetom u Srebrenici

Kako bi dobili odgovore o kvalitetu rasvjete UNDP kancelarija u BiH izvodi Studije izvodljivosti za instalaciju novih energetski efikasnih sistema javne rasvjete za 12 opštna gdje su kroz njihove projekte vršene sanacije javnih rasvjeta.

Početkom 2014. godine završen je projekat energetske efikasnosti gdje su stare sijalice javne rasvjete zamijenjene novim, štedljivim led sijalicama čime je pokriven gradski dio opštine Srebrenica.

Projektom koji je finansiran od strane USAID u BiH izvršena je zamjena starih sijalica gdje su ugrađene nove led sijalice u gradskom dijelu Srebrenice. Projekat je koštao 80.730 KM i planirana je godišnja ušteda od 11.000 KM.

Ono što je poznato jeste da nije definisano da li su uštede napravljene i kolike su, obzirom da se proširuje javna rasvjeta i na teritoriji ove opštine je više od 1.000 sijalica.

Većina tih sijalica koriste stari sistema rasvjete koje su prestale da se proizvode, i moraće će da se zamjene novim, na čemu se već nekoliko godina radi.

Iz preduzeće “Svjetlost” iz Srebrenice koje je zaduženo za održavanje sistema javne rasvjete rečeno nam je da su led sijalice daleko ekonomičnije, ali da su servisi mnogo skuplji jer se većina toga mora zamjeniti novim, do čega nije lako doći.

U okviru izrade Studije izvodljivosti za instalaciju novih energetski efikasnih sistema javne rasvjete za 12 opština/gradova u BiH: Cazin, Živinice, Domaljevac-Šamac, Kalesija, Sapna, Zavidovići, Srebrenica, Laktaši, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Srbac i Teslić, sprovodi se anketno istraživanje i ispitivanje zadovoljstva stanovništva kvalitetom ključnih dimenzija performansi javne rasvjete u vašoj Općini/Opštini/Gradu. Izradu Studije implementira i finansira UNDP kancelarija u BiH.

Molimo Vas da izdvojite par trenutaka vremena i popunjavanjem ankete pomognete u kompletiranju navedene studije od koje kao građani možemo imati koristi.

Aneketa je na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login