Evropska kuća u Srebrenici predstavila Austriju

Evropska kuća u Srebrenici organizovala je još jedno druženje u nizu u svrhu promocije Evrope i evropskih vrijednosti i tom prilikom predstavljena je Austrija – “Europa Café Austrija”.

Ovo je bila prilika da se Srebreničani upoznaju sa Austrijom, bileterarni i privrednim odnosima ove zemlje i Bosne i Hercegovine.

Predavanje na temu „Privredni odnosi između Bosne i Hercegovine i Austrije“ održao je Sigmund Nemeti, trgovinski savjetnik Austrijska ambasada, trgovinski odjel.

Prema njegovim riječima prošle godine Austrija, koja više od 90 odsto uzvozi u zemlje Evropske unije, bila je druga država po ulaganjima u BiH, slično se očekuje i ove godine.

“U Srebrenici danas govorimo o bileterarni i privrednim odnosima ove dvije zemlje. BiH ima izuzeto dobru industriju metala, preradu kože, proizvodnju tekstila i namještaja i to je ono što se izvozi u Austriju”, rekao je Nemeti.

On je istakao da BiH ima već izvoz u Austriju koja manje izvozi u našu zemlju, te da trenutno 200 austrijskih kompanija posluje u našoj zemlji.

“Austrija je do sada investirala 1.25 milijarde evra u BiH, trenutno je 200 kompanija koje tu posluju, a još oko 500 kompanija je zainteresovano da otvori svoje pogone u BiH”, kaže Nemeti.

Austijski ulagači u našoj zemlji vide potencijal kao što je povoljan geografski položaj između Južne i Istočne Evrope, rast tržišta, valuta je vezana za evro i stabilna je, kao i konkurentni troškovi i porezi.

“Pored pozitivnih razloga, postoje i rizici za ulagače. Razlike u entitetskim zakonima i vlast, podrška za investitore je skromna i niska je kupovna moć građana”, ističe Nemeti.

Evropska kuća u Srebrenici, kao prva kuća Evrope u BiH, otvorena je ove godine u maju i od tada ugostila je ambasadore Austrije, Slovačke i druge evropske radnike, a sve sa ciljem kako bi se građanima Srebrenice promovisala Evropa i kako bi se upoznali sa procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

You must be logged in to post a comment Login