Dokumentarni film Bratunčanke na 25. Sarajevo Film Festivalu

Dokumentarni film Maje Novaković „A sad se spušta veče“ uvršten je u takmičarski program dokumentarnih filmova 25. Sarajevo Film Festivala gdje će doživjeti i svoju regionalnu premijeru.

Film Maje Novaković biće prikazan u sklopu takmičarskog programa – dokumentarni film gdje je selekzovano 16 filmova, od čega 8 će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, 1 međunarodnu, 5 regionalnu, a 2 filma bh. premijeru.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 25. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 53 filma. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 22 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, 4 filma međunarodnu premijeru, 25 regionalnu i 2 bosanskohercegovačku premijeru.

Dokumentarni film „A sad se spušta veče“  prikazuje život dvije baka koje žive izolovano na brdima istočne Bosne. Priroda je entitet s kojim one pričaju, osluškuju ga i poštuju.

Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje, i prikazuje jednostavnost i čistotu života dvije starice i njihov mukotrpan rad.

U svakodnevnim poslovima koje obavljaju, razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti.

Radnja filma je svakodnevica ili žanr – scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Ovaj film sredinom aprila prikazan je u skolopu takmičenja srednjometražnih i kratkometražnih filmova festivalu “Visions du Reel” u Nionu, Švajcarska.

You must be logged in to post a comment Login