NSRS: Nacrt zakona o Nacionalnom parku “Drina”

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u nastavku 16. redovne sjednice razmotrili su nekoliko nacrta o zakonima.

Nacrtom zakona o Nacionalnom parku “Drina” u srebreničkoj opštini definisana je površina područja od 6.315 hektara, prostorne granice nacionalnog parka, zone i režimi zaštite, javlja RTRS.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da su navedenim zakonom definisana ograničenja, prava i obaveze upravljača parkom, izvori finansiranja, kao i drugi elementi od značaja za zaštićeno područje.

“Nacionalni park ‘Drina’ posjeduje izuzetne prirodne vrijednosti i to staništa endemičnih i reliktnih biljnih vrsta, klisurasto-kanjonsku dolinu rijeke Drine i njenih pritoka, te izuzetan diverzitet flore koji se ogleda u prisustvu oko 635 primjeraka vaskularne flore”, rekla je Golićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da se Nacionalni park “Drina” prostire na području opštne Srebrenica, te da je značajan diverzitet faune za ovaj nacionalni park, a posebno životinjske vrste mrki medvjed, divokoza i suri orao.

“Izuzetnoj vrijednosti područja doprinosi prisustvo Pančićeve omorike, koja je endemična i tercijarno reliktna vrsta”, kaže Golićeva.

Paslanici su danas raspravljali i o Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, javlja RTRS.

You must be logged in to post a comment Login