Dajmo priliku ljudima, rušimo predrasude i stereotipe

U okviru projekta „Sanacija propusta na putu Kazani-Orahovica“ danas je održana radionica na temu „Identiteti, stereotipi i predrasude“ u Srebrenici.

Radionica je pripremljena u cilju preispitivanje vlastitih i institucionalnih ponašanja uzrokovanih predrasudama i stereotipima, te na taj način doprinijeti stvaranju uslova za prevazilaženje diskriminacije i razvoj inkluzivnih zajednica.

“U sklopu projekta organizovali smo i današnju radionicu kako bi zajedno prodiskutovali o ovim temama koje su uzročnici za brojne probleme”, rekao je Senad Đozić, član neformalne grupe građana iz Srebrenice koja je pokrenula projekat „Sanacija propusta na putu Kazani-Orahovica.

Ovaj projekat obnovio je put i propuste koji su u poplavama 2014. godine uništeni bujicom vode. Udruženi mještani okolnih sela, kojima je put od izuzetnog značaja, okupili su se zajedno i obavili radove.

“Ovo je multietnička priča koja je uključila stanovnike sela i volontere da urade nešto konkretno za sebe”, ističe Džozić.

Tokom radionice istaknut je značaj identiteta, kako se on gradi i šta je ono što ljudi izgrađuju, na osnovu onog dijela indentiteta koji dobiju.

“Svaka ličnost je osoba za sebe. Ne možemo je gledati kroz njen identitet jer je identitet toliko orginalan za svaku osobu da nije moguće pronaći dvoje istih ljudi”, rekla je Valentina Gagić iz Udruženja “Sara-Srebrenica”.

Na radionici govorilo se i o etničkom identitetu koji pravi podijele među ljudima, posebno tokom ratova.

Sa današnjeg skupa poručeno je da ljudima treba dati priliku gdje upoznajemo njihov identitet, onaj najbitniji, ljudski identitet, a da predrasude i stereotipi, ukoliko ne radimo na njima, ne dajemo priliku ljudima, obično dovode do nasilja.

You must be logged in to post a comment Login