Čarobne viteške krigle napravljene s ljubavlju

Obrada drveta zahtjeva poseban odnos, kreativnost i nježnost gdje nastaju orginalni predmeti. Iz ljubavi nastale su i drvene krigle za pivo i kukse za kafu Heba koje ručno pravi Zoran Radović.

Stolarstvo u porodici Radoviće je već dugo. Šta god radili i čime se bavili, ipak se vrate na obradu drveta odakle nastaju razni predmeti sa kojima je život ljepši.

Zoran Radović je inžinjera telekomunikacija, a stolarstvo je zapravo jedan dio njegovog života.

Put stolara i inžinjera

Zoranovo interesovanje za stolarski zanat počelo je uz oca Todora kojem je pomagao u izradi nemještaja u njihovoj radionice.

„Moj otac počeo je da radi sa drvetom 1987. godine tako da sam se moto oko radionice još kao osnovac i pomogao mu. Već u srednjoj školi radio sam sa njim u radionici. Krenuo sam na studije, studije završio 2001. godine. Onda sam se vratio ovdje pokušavajući da pronađem posao u okviru struke, međutim toga nije bilo. Ponovo sam se vratio u Beograd da radim u servisu mobilnih telefona gdje sam bio par mjeseci. Nakon toga opet sam se vratio u Bratunac gdje sam u okviru proizvodnje namještaja zaradio novac da kupim alat za servis. Već od 2004. ili 2005. sam mogao samostalno da radim u servisu bez više bavljenja drvetom i proizvodnje namještaja“, priča Zoran.

Vremenom, nešto ga je vuklo da povremeno uđe u radionicu napravi nešto za sebe. Prije dvije godine posao sa servisom telefona je stao i to je bila prilika da se posveti stolarskom radu i proizvodnji namještaj. 

Od namještaja do drvene krigle

Na ideju da napravi drvenu kriglu došao je slučajno, uz pivo i prijedlog prijatelja.

„Sasvim slučajno je nastala ideja za kriglu. Drugar mi je došao u radnju. Sjeli smo da popijemo pivo i da mu pogledam telefon. Tako u priči, kaže mi, kako bi bilo kada bi napravio jednu drvenu kriglu. Rekoh, zanimljiva ideja. Tako je to krenulo. Prvu kriglu koju sam napravio poklonio sam njemu. Zapravo sam napravio dvije krigle, jedna za mene i jedna za njega. Skoro nekad došao je do mene sa prvim modelom koja je dala svoje, ostavio mi je nju, a dobio je novu na poklon“, prisjeća se Zoran.

Od prvog modela pa do ovog danas bilo je mnogo izmjena i prilagođavanja, a u konačnici dobio je zanimljiv i poseban model koji se dopada ljudima, a posebno njemu. 

„Cilj mi je da krigle imaju prepozatljiv stil i oblik, unapređujem ih, a u fazi sam i proširenja asortimana. Krenuo sam i sa kuksama za kafu i mislim da je to zanimljivo ljudima“, kaže Zoran i dodaje su ova dva proizvoda različita i po upotrebi i izradi.

Krigle se prave spajanjem više dijelova, dok se kukse prave iz jednog komada koji se oblikuje i svaka napravljena kuksa je posebna i drugačija.

Krigle i kukse pored estetske imaju i upotrebnu vrijednost

Najveći broj mušterija javlja se preko društevnih mreža. Poručuju krigle i kukse za poklon prijateljima, a dosta njih uzima i za sebe.

Pošto se radi o prirodnim materijalima konzumacija iz krigli i kuksi je posebna jer drvo zadržava temperaturu i kada pijete pivo, duže je hladno i osvježvajuće.

„Svi koji kupe krigle ili kukse imaju riječi hvale. Ja se trudim da ih uradim kvalietno i da korsitim kvalitetne materijale. Najčešće koristim hrast, brijest, dud ili neko kvalitetnije drvo. Uglavnom se sve odradi ručno. Kada se završi sve, vrši se i premaz, ekološki da kažem, od lanenog jestivog ulja i pravi se pasta u kombinaciji lanenog ulja i pčelinjeg voska. Nakon toga se vrši premazivanje i vremenom treba malo da odstoji ta krigla da bi to upilo. Poslije toga vršim premzivanje spoljne strane sa šelakom, jedna vrsta prirodnog materijala, da bi dobila ovako sjajan izgled. Ono što je bitno kada je ljudi koristi je da češće piju iz nje, da ne stoji na toplom mjestu, da je češće konzumiraju“, poručuje Zoran.

Iako nikad nije radio u svojoj struci, Zoran je srećan suprug i otac koji radi ono što ga ispunjava u svom malom „stolarskom“ svijetu okružen dragim ljudima, a ujedo izolovan iz  današnjeg svijeta kojem većina nas ne pripada.

Galerija fotografija na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login