Besplatno mjerenje šećera u krvi u Srebrenici

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa u Srebrenici je danas održana akcija besplatnog mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska i tjelesne težine.

Akciju su organizovali Dom zdravlja Srebrenica, Srednjoškolski centar Srebrenica, Crveni krst i Udruženje dijabetičara Srebrenice.

“Ovo je preventivna akcija koja će se održati i u Potočarima i Skelanima do kraja mjeseca. Pored besplatnih pregleda, dijelimo i promotivne materijale i apelujemo na građane da makar jednom godišnje obave medicinski pregled jer bolest dijabetesa, kada se otkrije na vrijeme može da se drži pod kontrolom”, ističe Predrag Petrović, sekretar Udruženja dijabetičara Srebrenica.

On kaže da njihovo udruženje svake godine organizuju dva puta slične akcije i da je zainteresovanost građana velika zbog čega akciju organizuju i u drugim mjestima srebreničke opštine i da se gotovo uvijek identifikuju osobe sa siptomima ove bolesti.

“U Srebrenici danas je bilo 50 građana koji su se podvrgli pregledima. Tokom dosadašnjih akcija imali smo prliku da se kod nekoliko građana ustanovi dijabetes i preporučeno im je da se jave svom porodičnom ljekaru kako bi na vrijeme počeli sa terapijom”, objašnava Petrović.

Srebreničko Udruženje dijabetičara postoji od 2010. godine i do sada je organizovalo niz događaja kako bi se skrenula pažnja na ovu bolest zbog koje sve više ljudi umire u svijetu.

Do kraja mjeseca organizovaće se još mjerenje tromjesečnog prosjeka šećera u krvi za članove udruženja, a za medicinske radnike iz Srebrenice i Bratunca ekipa sertifikovanih stručnjaka iz Zavoda za zaštitu zdravlja Republike Srpske „Miroslav Zotović“ iz Banja Luke, 18. novembra, održaće edukaciju timova porodične medicine za oblast pregleda stopala kod dijabetičara kako bi ih osposobili da prepoznaju posljedice dijabetisa na stopalu i mjerama koje se u tim slučajevima preduzimaju.

Foto: Miro Pejić

You must be logged in to post a comment Login