Berba pri kraju, počela i jesenja malina, ali bez otkupne cijene

Proizvođači maline u srednjem Podrinju završavaju berbu ljetne maline, a uveliko je krenula i jesenja malina i kupina, a otkupna cijena još nije poznata, apeluju iz z Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”.

Predsjednik Upravnog odbora ovog regionalnog udruženja Ivan Stojanović ističe da je 95 odsto maline obrano, a da je počela i jesenja malina i kupina, dok cijene još nema.

„Tražimo od hladnjača da odmah objave konačnu cijenu roda maline za 2020 godinu.Ta cjena mora da se uskladi sa cjenom koja je u Srbiji i već odavno je poznata, a to je od 215 do 230 dinara, ili 3,50 KM“, ističe Stojanović.

On kaže da je ta cijena poznata kod većine hladnjača u srednjoj Bosni, dok je Podrinje među rijetkim gdje još nije saopštena cijena maline.

„Kvalitet maline ove sezone je odličan i očekujemo cijenu kao u okruženju, a ni zabrana okupljanja nas neće spriječiti da izađemo na ulice i izborimo se za svoja prava“, poručio je Stojanović i rekao da proizvođači imaju veliki troškove i da ne znaju koliko će zaraditi, te da namaju vreman da kalkulišu.

Iz ovog udrženja insistirali su da cijena bude poznat na počeku berbe i svega nekoliko hlanjača je izašlo sa akontativno cijenom, dok zvaniče još nema.

Iz Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” kažu da je i ove godine, kao i proteklih, najveći problem angažovanje sezonskih radnika za berba, pored jasno definisane otkupne cijene, zbog čega trepe proizvođači.

You must be logged in to post a comment Login