Berba dolazi do špica, a cijenom maline proizvođači nezadovoljni

U opštini Bratunac berba maline dolazi do špica, a većina otkupljivača ovog voća još nije izašla sa cijenom čime su proizvođači nezadovoljni.

Iz Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” kažu da je svega nekoliko hladnjača koje otkupljuju ovo voće izašlo sa cijenom koja ide najviše do 3,30 KM po kilogramu, čime nisu zadovoljni iz ovog ovog udruženja.

Predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Ivan Stojanović kaže da je berba u bratunačkoj opštini u špicu dok su proizvođači iz Srebrenice i Milića počeli sa berbom i još nema istaknute akontativne cijenu na većini otkupnih stanica čime se nastavlja dugogodišnja agonija i briga proizvođača.

„Cjena na tržistu je u stalnom porastu. Apelujem na nadležne da postupe po Zakonu o zadrugama i na otkupnim mjestima stave akontativnu cjenu maline roda za 2020. godinu. Mnogi otkupljivači imaju i repromaterijal i proizvođači su znali koliko je njihova cjena đubriva i zaštitnih sredstava i zato hoćemo da znamo cjenu maline“, ističe Stojanović, rekavši da se moraju zaštiti proizvođači.

Na početku berbe iz ovog udruženja su poručili da žele usklađivanje cijena maline sa susjednom Srbijom gdje su neki od proizvođala izašli sa cijenom nešto većom od 4 KM.

„Stav udruženja ostaje isti, malina sa naših prostora treba da bude plaćena kao u Srbiji. Ponavljamo, isto je tržište i iz BiH i Srbiju i nema nikakog razloga da naša malina bude plaćena kao i malina u Mačvi ili užičkom kraju“, naglašava Stojanović.

Iz Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” kažu da je i ove godine, kao i proteklih, najveći problem angažovanje sezonskih radnika za berba, pored jasno definisane otkupne cijene, zbog čega trepe proizvođači.

You must be logged in to post a comment Login