Unicef BiH: Predstavljena publikacija za zaštitu djece

U Srebrenici je danas predstavljena publikacija i online platforma „Mediji u najboljem interesu djeteta“ nastala na inicijativu i poršku UNICEF-a u BiH, u izdanju Ministarstva za izbjegla i raseljena lica BiH.

Širom BiH već nekoliko mjeseci u toku je prezentacija ove publikacije koja je danas predstavljena i u Srebrenici.

Članica UNICEF-a u BiH i jedna od autorki publikacije Nela Kačmarčik kaže da je je na publikaciji učestvovalo 20 novinara, profesora i drugih profesionalaca sa ciljem zaštite interesa djece.

“Danas smo imali prezentaciju publikacije i diskusiju o tome šta se može unaprijediti u kreiranju medijskog prostora za djecu. Ovo je vodič prema profesionalnijem odnosu prema djeci i njihovim pravima”, rekla je Kačmarčik i istakla da ova publikacije nije samo za novinare i stručnjake koji se bave djecom, već i za roditelje.

O publikaciji govorila je i doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović, recezent publikacije, koja je istakla značaj publikacije koja se bavi pitanjima djece.

Predstavljena je i online platforma gdje se pored tekstova može pronaći i video sadržaj povezan sa autorima tekstova.

Publikacija je zbornik radova 20 domaćih autora koji su u tekstovima upozorili na to da je teško naći pravu mjeru između objektivnog informisanja javnosti i zaštite djeteta koje se nađe u samom medijskom sadržaju.

You must be logged in to post a comment Login