Umjetničke rukotvorevine Mirka Sekulića

Mirko Sekulić, jedan od rijetkih ljudi u Srebrenici, koji se bavi umjetničkim radom i od toga, ako se može reći, egzistira.

Interesovanje za umjetnički rad krenulo je u ranim dječačkim, bezbrižnim danima kada je, uz igru, počeo da istražuje materijale i da pravi svoje prve radove. Mnoge zasluge u radu na svom kreativnom izražavanju zahvaljuje učešću u raznim aktivnostima, radnim akcijama, Odredu izviđača „Mithad Haćam“ Srebrenica, obdaništu u Srebrenici i drugim.

Sve je krenulo iz hobija, unazad, kako je rat završen, Mirko je počeo aktivnije da se bavi umjetnošću, proizvodnjom suvenira, uređenjem entarijera i eksterijera i da od toga izdržava porodicu.

Prije nekoliko godina bio je gost na Festivalu umjetnosti u Holandiji, grad Den Helder gdje je učestvovao po jedan predstavnik iz svake zemlje. Na tom festivalu radovi Mirka Sekulića su u potpunosti prihvaćeni od strane organizatora i učesnika koji su prepoznali njegov talenat.

Svoj rad prenosi na djecu i odrasle tokom radionica koje je kreirao i vodio, likovnih kolonija, izložbi i drugih kreativnih sadržaja u Srebrenici.

Ono po čemu je Mirko poseban jeste to što su njegovi radovi unikatni i nikad ne izlaze u serijama. Materijali koje koristi su obično odbačeni od strane ljudi, tako da ih Mirko oživljava i pronalazi im dom. Jedan od najučestalijih materijala koje koristi je drvo. Komad drveta koji pronađe u prirodi ili na obali rijeke Drine, očisti ga, ne muči ga, pronađe mu mjesto u prostoru, položaj i takvog ga iskoristi. Tako je došao na ideju da pravi lampe koje su po izgledu neobične i unikatne.

Pored drveta, zastupljen je i kamen od kojeg Mirko pravi neobične šankove, fontane, kamine, uređuje dvorišta, staze, ograde…

„Jedan običan kamen koji je priroda stvorila, koji nije čovjek kles’o, ima svoju poruku, kao dio Srebrenice,“ objašnjava Mirko.

Za njegov rad zainteresovano je mnogo medija u našoj zemlji tako da je bio gost u nekoliko TV emisija od koje su najpoznatije „U ime naroda“, koju uređuje i vodi glumac Josip Pejaković, zatim “Dejana Talk Show“ OBN televizije.

“Dejana Talk Show“ OBN (od 37.50 min – Mirko Sekulić)
http://www.youtube.com/watch?v=BSIllRzpGPs

Teme koje obuhvataju Mirkovi radove su raznovrsne. Mirko nije nikoga izostavio, sva tri naroda su zastupljena u njegovim radovima, poput vjerskih slika, makete Memorijalnog centra, kulturno – istorijski simboli Srebrenice i mnogih drugih. Pored toga, izrađuje i različite suvenire Srebrenice, crteže na drvetu sa raznolikim tematikama a sva njegova djela su pronašla vlasnike širom svijeta.

„Kroz izradu suvenira ja pronalazim svoje zadovoljstvo, uspunjene, duševni mir poslije svih ovih dešavanja koja su nam se desila,“ kaže Mirko.

Tokom rata, Mirko je izgubio suprugu i postao samohrani otac koji je nastavio dalje da se bori kroz život. Mirko nije jednostavan čovjek. Zapravao, on je posebna ličnost koja uspjeva da opstane u ovom vremenu i da svoju energiju, blage riječi, umjetnički talenat podijeli sa drugima.

„Sav taj materijal koji koristim u izradi suvenira i drugih radova ima svoju priču, to je materijal iz Srebrenice,“ dodaje Mirko.

Ukoliko želite da poklonite nešto posebno dragoj osobi, kao dio Srebrenice i Bosne i Hercegovine, tako nešto možete pronaći u radnji Mirka Sekulića. Takođe, ako ne znate kako urediti enterijer, eksterijer, dvorište, budite slobodni kontaktirati Mirka.

Kontakt telefon: 066/214-563

Tema: Ko su oni?

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login