Ukrasni tanjih iz bratunačkog „Kaolina“ dostupuni i danas

Na sajtu za prodaju Olx.ba u ponudi se nalazi više ukrasnih tanjih proizvedenih u bratunačkoj firmi „Kaolin“ sa motivima Makarske, Dubrovnika, Sarajeva, Plitvica i Instituta za proučavanje ljekovitog bilja Beograd.

“U ponudi je stari tanjir proizvođača ‘Keramika Bratunac’ sa oslikanim prikazom Makarske. Prečnik tanjira je 24 cm. Pogledajte fotografije”, stoji u opisu jednog oglasa.

“U ponudi su 4 stara ukrasna tanjira, proizvođača “Keramika Bratunac” iz perioda Jugoslavije. Tanjiri su izuzetno lijepo izrađeni i oslikani sa 4 motiva: Dubrovnik, Sarajevo, Plitvice i Institut za proučavanje lekovitog bilja Beograd”, stoji u drugom opisu ponude.
Na pozadini tanjira upisano je “Keramika Bratunac”, a preduzeće “Kaolin” bilo je poznato i van granica tadašnje zemlje po proizvodnji pločica kao i upotrebnih i ukrasnih predmeta od keramike.

Neke zanimljivosti o Kaolinu

Fabrika zidnih keramičkih pločica “Kaolin” osnovna je 25. maja 1980. godine i imala je 400 zaposlenih od čega 320 iz omladinske organizacije. Inženjer Alija Đozić bio je direktor ove fabrika koja je osnovana i poslovala u sastavu OOUR u sastavu Kaolina.

Zanimljivo je i to da je prvo imala prostor na 2,5 miliona kvadratnih metara, da bi proširila kapacitete na 3 miliona.

Ovaj pogon napravio je uštedu od 20 miliona dinara, a u SSSR je izvezao 20.000 kvadratnih metara pločica iste godine kada je pokrenut, da bi godišnji plan bio izvoz od čak 630.000 kvadratnih metara pločica, a osim SSSR u Njemačku i Emirate, objavljeno je u regionalnim novinama Front Slobode iz 1981. godine.

Prema materijalima Zavičajne zbirke Narodne biblioteke Bratunac firma „Kaolin“ nastala je 1956. godine, a prvo ime bilo je Gradina. U tim godinama, do otvranja rudnika kaolina i gline šezdesetih godina, proizvodila je crijep i granitne kocke, a prema jednoj priči kocka proizvedena u Bratuncu služila je za pravljenje puteva u Beogradu.

You must be logged in to post a comment Login