Uhapšene osobe u Srebrenici zbog šverca duvana za nargile

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su, u sklopu operativne akcije „Plug“, na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, nedopušteno skladištenje robe, krijumčarenje i zloupotreba službenog položaja, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Do sada je slobode lišeno 12 lica koja se sumnjiče da su od marta 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedopuštenim prometom akciznih proizvoda, na način da su vršili nabavku duvana za nargile u Republici Srbiji, nakon čega su ga krijumčarili u Bosnu i Hercegovinu, te nezakonito skladištili na više lokacija i dalje prodavali njima poznatim kupcima. Na ovaj način izbjegavali su obračunavanje i plaćanje poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, s ciljem sticanja protivpravne materijalne koristi, čime su nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 750.000,00 konvertibilnih maraka.

Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1.000 kilograma duvana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Pretresi se vrši po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona te Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

O konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno, saopšteno je iz Sipe.

You must be logged in to post a comment Login