Ubrzan rast nivoa svjetskih okeana

Nivo svjetskih okeana raste najbrže u posljednjih 2.800 godina, a možda bi i opadao da nije uticaja klimatskih promjena koje izaziva čovječanstvo, saopštili su istraživači.

Nivo okeana porastao je na globalnom nivou za 14 centimetara u periodu od 1900. do 2000. godine, navodi se u studiji Univerziteta Rutgers.

Kada ne bi bilo globalnog zagrijavanja, promjena u nivou okeana i mora bila bi u rasponu od pada za tri centimetra do rasta za oko sedam centimetara.

“Dvadeseti vijek bio je izuzetan u kontekstu posljednja tri milenijuma, a rast nivoa u posljednje dvije decenije bio je još brži”, izjavio je vođa studije Robert Kop, vanredni profesor na Odsjeku za planetarnu nauku.

U studiji se predviđa da će globalni nivo okeana porasti za 50 do 130 centimetara u 21. vijeku ukoliko svijet nastavi da se snažno oslanja na fosilna goriva.

Čak i ako bi se fosilna goriva postepeno povukla iz upotrebe, mora bi porasla za 24 do 60 centimetara do kraja vijeka, navode naučnici, prenio je AFP.

Prosječna globalna temperatura danas je za jedan stepen Celzijusov veća nego što je bila krajem 19 vijeka.

Istraživanje je zasnovano na bazi podataka koja sadrži informacije sa 24 lokacije širom svijeta i 66 zapisa iz posljednjih 300 godina.

Naučnici napominju da je naša planeta veoma osjetljiva na male promjene temperature i da je rast nivoa okeana i mora jedna od najopasniih posljedica globalnog zagrijavanja.

U odvojenom izvještaju koji je objavila neprofitna informativna organizacija Climate Central navodi se da se, bez globalnog zagrijavanja, ne bi dogodilo više od polovine od 8.000 obalskih poplava u SAD od 1950. godine.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login