U toku je opremanje osaćanske sobe u Muzejskoj zbirci NBS

Narodna biblioteka Srebrenica i Muzejska zbirka prije dvije godine završile su postavljanje osaćanske sobe, a na redu je opremanje autentičnim predmetima iz tog vremena.

Kuća je uklopljena u ambijent muzeja, na pvršini od 10,5 kvadratnih metara, od drveta, drvenog krova i poda, otvorena sa čeone strane dobila je centralno mjesto koje joj i pripada i priča priču o vremenu i ljudima.

U toku je prikupljanje raznih predmeta kao i odjevnih detalja koji će naći svoje mjesto u osaćanskoj sobi, koja je stalna etnografska postavka Muzejske zbirke NBS.

Ova ustanova je prije rata posjedovala maketu kuće “osaćanke” kao i sobu koje su obogaćivale sadržaj i postavke Muzejske zbirke.

Objekti koje su gradili Osaćanski neimari bili od drveta i drvo je porozan materijal, sklon bržem propadanju, na terenu jedva da postoje sačuvani ovakvi objekti. Upravo iz tog razloga ne postoji mogućnost da se turistima, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i ostalim zainteresovanim, detaljnije i slikovitije približi fenomen osaćanskog graditeljstva.

Izložena je i stalna izložba slika Save Derkonjića “Osaćanski neimari” i crtežima, malobrojnim arheološkim i  etnološkim eksponatima prikazan je kontitnuitet života na području opštine Srebrenica.

Osaćanska soba dio je projekta “Formiranje i opremanje osaćanske sobe i izrada makete kuće osaćanke“ koju je sufinansiralo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, ŠG „Drina“ Srebrenica i Opština Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login