U Srebrenicu mnogi i danas idu po lijek, a o Guberu brinu dobri ljudi

Srebrenička banja Guber zatvorena je već 31 godinu. Iako su ljekovita svojstva Guber vode znanstveno dokazana i poznata stoljećima, još nema izgleda za korištenje ovog izvora koji može vratiti život u Srebrenicu. Rijetki mještani brinu se da Guber izvori ne zarastu u korov. Za nadležne Guber voda je lijek koji otiče u kanalizaciju.

Da li ste se ikada umili Guber vodom? Ako niste, obavezno to učinite. Možda niste ni čuli za Guber? To je ljekovita voda koja teče u Srebrenici. U neka davna prodavala se flaširana u apotekama. Sada je tamo više nema. Ne, nema ni banjskog lječilišta ovdje u Srebrenici, i ova voda, iako je naučno dokazano da je ljekovita, uglavnom teče neiskorištena.

Ovo je njeno glavno izvorište, Crni ili veliki Guber, voda koja pogoduje osobama sa anemijom. Tu je i Mali Guber – voda za, želudačne, stomačne tegobe, Kožni izvor, Očna voda, Sinus voda, i mnogima omiljena – Ljepotica.

Prvu naučnu analizu vode sačinjava bečki hemičar prof. dr Ernest Ludwig, početkom 19. vijeka. Analizirao je pet od 48 mineralnih izvora, koliko ih ima u okolini Srebrenice i proglasio ih „biserom svih izvora na Zemlji“, te predložio njihovu eksploataciju koja je i počela 1889. godine. Do 1901. godine bečka firma „Heinrich Matoni“ napunila je i u svijet izvezla više od 2 i po miliona boca guber vode.

Almir Pašagić, ljekar ljekar čiji je magistarski rad sažet u knjizi pod naslovom „Bosanski biser među mineralnim izvorima svijeta – Guber, ljekovita voda iz Srebrenice“ kaže:

“1956. institut ex Jugoslavije isto je radio analizu, ja sam radio za potrebe svog magistarskog rada 2006. godine. U sto godina nikada se nije sastav mijenjao. Ovaj izvor Velikog Gubera u svom sasatavu ima željeza bakra, mangana, cinka, olova i ostalih komponenata koji su 1956 godine proglašeni lijekom. Ovo je ljekoviti izvor. Jedina mineralna voda u Evropi koja je proglašena lijekom.”

Vodu je potrebno stabilizovati C vitaminom koji ubacujemo u flašu, objašnjava nam doktor Almir. Relativno zdrave osobe mogu bez konsultacije sa ljekarom piti do 100 ml. dnevno, na slamčicu; izbjegavati kontakt sa zubima, zbog visoke koncentracije željeza, ali i sa garderobom. Vodu koju ponesemo sa sobom (uz dodatak C vitamina) ne treba koristiti duže od 15 dana.

Na putu do izvora, naići ćete na čovjeka kome je ova prirodna ljepota dom, ovaj objekat sagradio je svojim rukama, njima bez ikakve nadoknade uređuje okolne staze, puteve, pa čak i pećine, od guber vode pravi sapune i meleme, sa toplinom dočekuje posjetioce.

“Ja sam recimo imao i čir na želucu, sanirao sam guber vodom, bradavice po tijelu, spale su od vode… ima legenda o vodi Ljepotici, žene su dolzile prije sabaha, koristile vodu ako su imale problem sa plodnošću, pa su nakon toga mogle da zatrudne. Ja sam sretan kad vidim da neko prođe pored moje kućice, kad mi mahne, kad vidim djecu da se igraju u potočiću. Ja sa ovom vodom pričam, voda je živa, ona mi šapuće… Ovo je jedno bogatstvo, provesti par sati ovdje je sreća”, kaže Mirko Sekulić.

“Ovdje je vulkansko zemljište, posebna mineralna svojstva ovih izvora… ovdje je veća koncentracija negativnih jona koji djeluju pozitivno na naš organizam”, dodaje Almir Pašagić.

Sreli smo posjetioce iz dijaspore, iz različitih dijelova BIH; Porodica iz Srbije je došla po isprobani recept.

“Ranije sam ja koristila ove vode, prosto sam mazala po koži i to se jako dobro pokazalo. Kakav problem ste imali? Poslije masaže sam dobila od eteričnih ulja osip, to mi je jako pomoglo kožnu vodu sam koristila. Riješila sam prob. za dva dana. Ja sam dva dana to koristila i to je zaista pomoglo. Voda je savršena”, kaže Vesna Bojić, Koceljeva u Srbiji.

Tuzlaci su došli po Sinus vodu.

“Sin ima problem sa sinusima. Ovo je drugi put kako dolazimo, i učinkovito je…”

Srebrenica – riječ koja je asocijacija na bol, a mogla bi biti i na lijek. Možda, kada bi predstavnici vlasti ali i svi oni kojima su nerijetko puna usta Srebrenice, manje pričali u prazno – ni Guber ne bi tekao u prazno, nego bi bio na korist još većem broju ljudi, javlja N1.

You must be logged in to post a comment Login