U Srebrenici završen referendum bez incidenata

Večeras u 19.00 časova zatvoreno je svih 16 glasačkih mjesta u Srebrenici, sve je proteklo bez incidenata.

Referendum o obilježavanju 9. januara kao Dana RS za Srbe je istorijski i demokratski momenat, a za Bošnjake odlučivanje o ovom danu je diskriminirajuće jer je neustavan i protivzakonit jer se ne poštuje odluka Ustanovnog suda BiH.

Građani Srebrenice bili su podijeljeni, na one koji glasaju i one koji bojkotuju referendum gdje su predstavnici političkih partija pozivali na izlazak i na bojkot referenduma.

Veliki broj Bošnjaka u Srebrenici danas je pio “referendumsku kafu” u motelu “Alić” zajedno sa načelnikom Ćamilom Durakovićem gdje je rečeno da je ovo sasvim običan dan.

“Na kafi nisu bili svi Bošnjaci, ali sigurno je da niko od Bošnjaka neće izaći na referendum. Gledajući na taj referendum vidimo da je izlaznost jako loša. Mislim da je vrijednost ovog referenduma jako niska, jer je ovo anketa SNSD-a, a nakon svega će se u Skupštini morati rješavati pitanje praznika. Ovo je za Bošnjake dan kao i svaki drugi. Važniji je nama referendum koji je 2. oktobra i to je, između ostalog, tema o kojoj smo razgovarali”, rekao je za Faktor.ba, Ćamil Duraković.

Ono što mnoge zanima jeste šta će se dalje desiti nakon referenduma.

“Očekuje nas nekoliko koraka, između ostalog zakonodavna aktivnost gdje smo mi rekli da ćemo najvjerovatnije ići u pravcu izmjene samog zakona o praznicima, koji će podrazumijevati da se briše ona obaveznost kada je u pitanju samo proslavljanje Dana RS. Ja sam vrlo jasno rekla da svi oni građani RS koji se ne mogu identifikovati s tim praznikom, neće biti obavezni da ga proslavljaju. Smatramo da na taj način ispunjavamo ono što je od nas traženo, ali smo istovremeno htjeli da pitamo svoje građane i zahvalna sam što su nam dali odgovor da žele da proslavljaju 9. januar kao Dan RS”, rekla je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na obrađenih 30,76 glasačkih mjesta glasalo je 154.019 glasača, 99,80% izjasnilo se sa “da”.

Mnogi zvaničnici iz RS smatraju da će mehanizam referenduma biti od koristi za izjašnjavanje mnogih pitanja u ovom entitetu i da je ovo način kako se demokratski mogu dobiti odgovori.

Ipak, kako bi se život poboljšao u BiH potrebna je politička volja vladajućih partija na svim nivoima vlasti kako bi se suštinske stavri riješile na što bolji i lakši način.

You must be logged in to post a comment Login