U Srebrenici završen prvi regionalni muzički kamp

Danas je završen prvi regionalni kamp “Srebrenica Music Camp 2018” koji je trajao šest dana i okupio djecu iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova” Srebrenica Ismar Porić prezadovoljan je kako je sve proteklo.

“Zahvalio bih se svima koji su pomogli organizovanje ovog kampa, mom timu, timu organizacije ‘Bauern Helfen Bauern’ iz Salzburga ali i učesnicima kampa, djeci i mladima iz Srbije, Hrvatske i BiH na odličnom druženju i zajedničkom koncertu”, rekao je Porić.

Svoje oduševljenje koncertom, kao ni kampom, nije krila ni Doraja Eberle, osnivačica humanitarne organizacije “Bauern Helfen Bauern” iz Salzburga, koja je pružila direktnu podršku organizovanju prvog regionalnog kampa “Srebrenica Music Camp 2018”.

“Djeca nam pokazuju kako stvari lako mogu da funkcionišu. Voljela bih da političari dođu i uče od ove djece kako možemo poštovati jedni druge u svojim razlikama. Ova djeca nama odraslima daju lekciju o ponašanju zbog čega moramo ulagati u njih jer oni su budućnost”, rekla je Eberle i poručila da Srebrenica treba više.

Velikim sinoćnim koncertom dirigovao je Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka, koji kaže da bi za njega i njegovu djecu iz hora ovakav kamp bio izuzetno velika mogućnost u sticanju novih znanja i da je potrebno u narednom periodu djecu iz Austrije dovesti u Srebrenicu.

“Mislim da je ovaj kamp sjajno organizovan i da osim muzičke i umjetničke pozadine djeci nudi da zajedno provode bitne trenutke, da se šale, smiju i uživaju i mislim da je to najvažniji dio. Važno da je slični programi i kampovi budu prisutni širom Evrope više nego ikad”, kazao je Wirth.

Porić ističe da je za novembar dogovoreno ponovno okuplanje djece iz tri zemlje u Zagrebu gdje će biti održan veliki koncert u Dvorani Vatroslav Lisinskog.

“Naredne godine planiramo nastupe u Beogradu, Nišu, a sa Geraldom dogovaramo posjetu Bečkih dječaka Srebrenici, kao i nastup naše djece u Austriji”, rekao je Porić.

Na kampu je učestvovalo 150 djece, hor i orkestar, iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

You must be logged in to post a comment Login