U Srebrenici veći broj turista

Iako je turistička sezona sa velikim brojem posjeta i noćenja u Srebrenici trebala započeti još prije mjesec dana, lokalni ugostitelji tek odnedavno bilježe porast posjeta u ugostiteljskim objektima.

Jedan od najvećih razloga zbog kojih je sezona zakasnila u ovoj godini bio je mjesec Ramazan, po kojem su se mnogi, a najviše dijaspora, odlučili za kasniji dolazak u Srebrenicu.

„Evo već je drugi dan kako posao ide malo bolje, ali samo u restoranu. Intenzivnije izdavanje smještajnog kapaciteta turistima očekujemo u periodu komemoracije, ali smo sretni da sezona počinje u svom punom jeku“, rekao je Armin Hasanović, poslovođa u motelu „Alić“.

Ljetna sezona za srebreničke ugostitelje je jako značajna zbog prihoda koji se ostvare, a kojim se pokriva manjak posla i tekući troškovi tokom zimskog perioda.

„Očekujemo da će sezona potrajati do početka septembra, odnosno do početka školske godine, kada dijaspora odlazi kući. Raduje nas činjenica da se mnogi, još uvijek, radije odlučuju za dolazak u Srebrenicu od odlaska na more“, kaže Fadila Muharemović, vlasnica aščinice “Azemina”.

Po riječima nekih od srebreničkih ugostitelja, najbolji dio sezone, sa najviše posla za lokalne ugostiteljske radnje, očekuje se sredinom ovog mjeseca i trebalo bi da potraje do početka avgusta, kada se mnogi ipak odlučuju za odlazak na more gdje  provode većinu godišnjih odmora.

You must be logged in to post a comment Login