U Srebrenici stanje stabilno, život se vraća u normalu

Iako i dalje traje vanredna situacija život u Srebrenici se normalizuje. Civilna služba i dalje radi na raščišćavanju klizišta, obilasku građana u ugroženim mjesnim zajednicama i snabdijevajući ih pitkom vodom i hranom.

Vlada Republike Srpske danas je proglasila vanredno stanje u cijelom entitetu i kritično je još u Bijeljini gdje se evakuše stanovništvo i brane nasipi. U Prijedoru je poplavljeno gotovo pet hiljada domaćinstava, u Doboju su zabilježene žrtve poplava. U FBiH situacija je teška i na snazi je vanredna situacija. Teško je i u Sanskom Mostu, Ključu, Bosanskom Novom, Maglaju. Prema informacijama Civilne zaštite USK, plimni val prijeti i Bosanskoj Krupi, prenosi Klix.ba.

Vode u našoj zemlji se povlače tako da Križni štabovi Civilnih zaštita u BiH bore se sa klizištima, evakuacijom ugroženog stanovništva, dostavi pitke vode i hrane.

Mnogim mjestima naše države u pomoć su pritekli i građani i mladi ljudi okupljeni oko Crvenog krsta, omladinskih organizacija i organizacija iz dijaspore.

U BiH stigla je i pomoć u lijekovima iz Izraela, 13 čamaca iz Amerike, ekipe za spašavanje iz Slovenije, Rusije, Hrvatske i druge vrste pomoći.

Od ponedjeljka u Srebrenici nastaviće se izvođenje nastave za srednjoškolce, počeće sa radom Srednjoškolski centar Srebrenica, prenose Prijatelji Srebrenice.

U večerenjim časovima očekuje se i dolazak vode, prenosi RGD studio Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login