U Srebrenici registrovano šest osoba oboljelih od multiple skleroze

Multipla skleroza je oboljenje nervnog sistema. Ona zahvata aksone, produžetke nervne ćelije i smatra se upalnom bolešću izazvanom imunološkim promjenama.

U svijetu od ove bolesti boluje oko milion ljudi, a ona je jedan od vodećih uzroka invaliditeta. Bolest je češća kod žena nego kod muškaraca.

Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Birač je nestranačka, neprofitna i nevladina organizacija osnovana 2000. godine koja u svoje redove okuplja osobe oboljele od ove neizlječive bolesti.

„Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Birač trenutno ima 37 redovnih članova, a u samoj Srebrenici postoji 6 registrovanih osoba oboljelih od ove bolesti. Nažalost, tendencija je rastuća, pa i kod mladih ljudi. Cilj našeg udruženja je da, pored pružanja pomoći licima oboljelim od ove bolesti, probleme ovog dijela populacije riješimo kroz institucije sistema“, rekao je Milan Stjepanović, predsjednik i jedan od osnivača Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Birač.

On je rekao da se kroz rad ovog udruženja nastoji da lijekovi koji su neophodni za liječenje multiple skleroze budu besplatni i da žele „natjerati“ vlast u Republici Srpskoj da probleme oboljelih rješava na osnovu njihovih potreba i zahtjeva.

„Kroz rad naših udruženja uspjeli smo obezbijediti da se skupocjeni lijekovi plaćaju iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, ali i da se kroz ovaj Fond oboljelim od multiple skleroze obezbijede i ortopedska pomagala, pelene za odrasle i slična pomoćna sredstva“, kaže Stjepanović.

Prema njegovim riječima, kroz Fond zdravstvenog osiguranja RS uspjelo se osigurati da osobe oboljele od ove bolesti besplatno borave u banji „Gornja Trepča“ svakog septembra u zadnjih devet godina.

Dodao je da sve institucije imaju sluha za nemoćne, ali samo ako su sigurne da će novac doći u prave ruke.

„Što se tiče saradnje sa lokalnim vlastima, ona je veoma dobra. Od sedam opština koje se nalaze na regiji Birač samo u jednoj nismo uvršteni u budžet kao zasebna budžetska stavka, dok sve ostale opštine podržavaju naš rad, a neke od samog početka“, rekao je Stjepanović.

Opština Srebrenica na godišnjem nivou izdvaja od dvije do tri hiljade KM za rad ovog udruženja od njegovog osnivanja.

„Pored našeg udruženja, u Republici Srpskoj postoje još 4 regionalne organizacije koje se nalaze u Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Nevesinju i Bijeljini, a krovna organizacija, oko koje se okupljaju sva ova udruženja, nalazi se u Banja Luci“, kazao je Stjepanović.

Sjedište udruženja nalazi se u Srebrenici u zgradi starog MUP-a.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login