U Srebrenici potpisani ugovori za 34 kuće

Na teritoriji opština Srebrenica i Bratunac ove godine biće izgrađeno 34 montažne kuće koje više od 20 godina gradi austrijska Fondacija „Bauern helfen Bauern“.

Na potpisivanju ugovora o izgradnji kuća danas je bilo više od 20 pordica koje su se upoznale o svojim obavezama i rasporedu gradnje za ovu godinu.

„Na području opština Srebrenica, Bratunac i Milići do sada smo napravili više od 360 kuća. Danas smo potpisali ugovore sa korisnicima, a do oktobra planiramo da izgradimo 34 montažne kuće“, kaže izvršni direktor Fondacije “Bauern Helfen Bauern” u BiH Namir Porić.

On kaže da su partneri u izgradnji ovih kuća najčešće Fondacija HILTI koja pored finansiranja kuća šalje i svoje radnike koji učestvuju u izgradnji kuće.

„Naša fondacija djeluje i u području poljoprivrede i posebno smo se fokusirali na uzgoj i proizvodnju organske hrane i stojimo svima na raspolaganju koji se bave poljoprivredom da možemo pomoći u uvezivanju kako bi se što bolje pozicionirali na tržištu“, kaže Porići.

Prema njegovim riječima, fokus rada i podrške stavljen je na održivi povratak gdje pored izgradnje montažnih kuća svojim korisnicima pomažu i kroz nabavku stoke, izgradnja štala, podijelu mehanizacije, sadnica, malinarstvo, proizvodnju mlijeka, a u toku je ugradnja devet plastenika.

Fondacija „Bauern helfen Bauern“ proteklih 20 godina na teritorji Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova izgradila više od 1.300 montažnih kuća i aktivno pomaže socijalne i kulturne projekte.

You must be logged in to post a comment Login