U Srebrenici otvoreni “Petrovdanski dani 2018”

U sali Kulturnog centra Srebrenica večeras je zvanično otvorena tradicionalna memorijalna, kulturna i sportska manifestacija “Petrovdanski dani 2018” koja traje od 7. do 12. jula.

Manifestaciju je otvorio srebrenički protojerej Aleksandar Mlađenović istakavši da je su ovo dani sjećanja, te da je važno razvijati kulturu sjećanja za nevine žrtve.

Načelnik Srebrenice pozvao je sve Srbe da daju doprinos ovim danima i da je to način kako se može tražiti pravda za najmilije.

Večeras je prikazan dokumentarni film “Zločin bez kazne” o stradanju Srba u srednje Podrinju koji je nedavno snimljen i govori o zločinima nad srpskim stanovništvo između 1992. i 1994. godine.

Ovogodišnja manifestacija ponudiće kulturne i sportske sadržaje kao i akciju darivanja krvi, veče gusala, promocije knjiga i okrugle stolove. Održaće se turniri u malom fudbalu i basketu, ulična trka, promocija filmova, posjete grobljima i liturgije.

Program je usmjeren i na humane akcije i posjete porodica poginulih i nestalih kao i ratnih vojnih invalida.

Danas su odigrana dva turnira u malom fudbalu, ulična trka i prikazan film i promocija knjige.

Juče je odigran turnir u basketu i održana tribina i promocija knjige.

Na Petrovdan 12. jula održava se sveta liturgija i parastos, paljenje svijeća i polaganje cvijeća poginulim srpskim borcima i civilima čime se završava ova manifestacija.

You must be logged in to post a comment Login