U Srebrenici otvorena fontana i spomenik mira

U centru Srebrenica danas je zvanično puštena u rad fontana i otkriven spomenik miru koji je podijelio već podijeljene političare u ovoj opštini.

Na kruženom toku u centru Srebrenice zvanično je puštena u rad fontana u kojoj je postavljen spomenik miru, a program je upriličen na Međunarodni dan mira, 21. septembra.

Slobodan Pavlović istakao je značaj mira koji je kroz ovaj spomenik poklonio građanima Srebrenice, i sa jednog ovakvog mjesta poslao univerzalnu poruku mira i suživota.

Međunarodni književni konkurs pod nazivom “Ruka u ruci”, organizovan od strane Opštine Srebrenica i Fondacije zadužbine Slobomir P Univerziteta, a povodom svečanosti postavljanja “Spomenika i fontane mira” u Srebrenici koji je donacija ove fondacije, na temu mira, pomirenja, prijateljstva i solidarnosti, uspješno je završen.

Odabrano je 4 pobjednika koji će osvojiti novčane nagrade među kojima su i Tijana Marković i Filip Jokanović iz Srebrenice, kao i 100 najboljih pjesama koje će ući u Zbornik „Ruka u ruci“.

Iako je spomenik miru dobio podršku svih odborika i međunarodne zajednice, današnjoj ceremoniji nisu prisiustvovali bošnjački političar koji se protive ovom spomeniku.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je izrazio žaljenje što danas na ovom mjestu nisu bili svi koji su podržali ovu ideju koja u svom imenu nosi miri i takva ne smije biti izpolitizovana i tumačena drugačije.

Početkom marta prošle godine odbornici u Skupštini opštini Srebrenica su nakon rasprave donijeli odluku o izgradnji spomenika mira na inicijativu međunarodnih organizacija za čiju izgradnju je tada obećano da će biti obezbijeđena sredstva, a plan je bio da se to završi prije tačno godinu dana.

Ranija ideja spomenika bila je sa ciljem odavanja počasti svim žrtvama iz posljednjeg rata, a projekat, pored spomenika ima i fontanu. Vrijednost radova je 70.000 KM, dok je spomenik dobijen na poklon, kako je to rečeno ranije.

Galerija fotografija na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login