U Srebrenici održano prvenstvo u stonom tenisu

U Srebrenici je danas održano Državno prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u stonom tenisu u kojem je učestvovalo 13 ekipa iz čitave Bosne i Hercegovine sa oko 100 takmičara.

Srebrenica je do sada bila domaćin dvije Specijalne olimpijade koje nisu mogle da se nastave sa održavanjem, tako da nakon 8 godina ponovo je u ovom mjestu priređeno takmičenje za osobe sa posebnim potrebama.

“Zbog nedostatka finansijskih sredstva nismo bili u mogućnosti da nastavimo organizovanje Specijalne olipijade, ali smo ove godine u Srebrenici organizovali Državno takmičenje u stonom tenisu”, kaže Željka Katanić iz Udruženja “Leptir” Srebrenica.

Tehnički organizator Državnog prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u stonom tenisu je Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” Srebrenica i Sportski savez nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske.

“Veoma mi je drago da smo danas na takmičenju u Srebrenici i na taj način skrećemo pažnju na ove ljude. Prošlog četvrtka u Tuzli je organizovano je Prvenstvo košarke BiH, sada su na redu Sportske igre u Sarajevu gdje očekujemo više od 500 učesenica iz mnogo zemalja”, kaže Kada Delić-Salimović, izvršna direktorica Spcijalne olimpijade BiH.

Članovi Udruženja “Leptir” na svim takmičenjima osvoje neku medalju, uzimaju učešće i na međunarodnim tamičenjima, a na prošlim Specijalnim olimpijskim igrama u Los Anđelesu učestvovali su u timu ženske fudbalske reprezentacije BiH.

Kako je poručeno sa takmičenja, značaj ovakvih družena osoba sa posebnim potrebama je u tome da se druže, što češće izlaze iz svojih domova i integrišu u društvo, dok je rezultat sa takmičenja najmanje bitan.

Pokrovitelji prvenstva su Opština Srebrenica, Sportski savez nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske, Specijalna olimpijada BiH i Rotary klub Srebrenica, a sponzori su Alma ras, MFS “Emmaus” Srebrenica, BHB, Superar Srebrenica, Vitinka.

Medijski pokrovitelj portal eSrebrenica.ba.

You must be logged in to post a comment Login