U Srebrenici održana javna tribina “Ekonomski disparitet”

O raspodjeli sredstava iz budžeta Vlade Republike Srpske za nerazvijene opštine u istočnom dijelu tog bh. entiteta razgovarano je danas na panel diskusijama koje su organizovana u Srebrenici. Građani ali i predstavnici javnih institucija poručili su na ovim skupovima da očekuju više novca koji bi omogućio nove investicije i obnovu u ratu uništene privrede ovog kraja.

Aleksandra Jovanović iz Srebrenice prošle godine je završila srednju medicinsku školu. Kaže da je svjesna čijenice da na Birou za zapošljavanje u ovom gradu ima na desetine njenih kolega koji posao čekaju više od 10 godina. Smatra da posao u struci, u Srebrenici, nikada neće moći da pronađe.

“Smatram da u ovoj državi, što se tiče bar moje struke neću dobiti posao u narednih deset godina, a i za deset godina vjerovatno će mi biti potrebna određena sredstva, da mogu da platim svoj posao da bih ga dobila, tako da iskreno svoju budućnost ne vidim ni u ovom gradu ni u ovoj državi,” kaže Jovanovićeva.

Opština Srebrenica je jedna od 14 nerazvijenih opština u Republici Srpskoj. U ovoj opštini čiji budžet za 2014. godinu iznosi 7 185 343 KM očekuju veću uključenost entitetskih vlasti po osnovi korišćenja prirodnih bogatstava koja se, kako kažu, ne isplaćuju redovno. Od tog novca opštine bi strateški mogle planirati otvaranje novih radnih mjesta.

“Evidentno je da je Srebrenica sa svojim prirodnim bogatstvima opština koja bi mogla imati daleko veći budžet. Međutim, ta prirodna bogatstva nisu u njenoj nadženosti, niti ima efektne koristi što ljudi koriste odnosno rabuju naša prirodna bogatstva. Nemamo dovoljno povrata sredstava u opštinu iz budžeta Republike Srpske po osnovu toga,” rekao je Cvijetin Maksimović stručni saradnik u Odjeljnju za društvene djelatnosti i javne servise u Opštini Srebrenica.

Ekonomski analitičari poručuju da manje opštine moraju preuzeti incijativu i pratiti javne pozive koje objavljuju resorna entitetska ministarstva. Opštine ne mogu računati samo na sredstva zagarantovana godišnjim budžetom.

“Danas smo pričali o problemima funkcionisanja običnih ljudi, stvari na lokalnom niovu, govorili smo malo o poljoprivredi, Fondu za razvoj infrastrukture u ovim opštinama. Genaralno, govorili smo o tome šta su problemi i pokušali smo da pokrenemo neke ideje da degeneriramo na lokalnom niovu šta je ono što treba primjeniti, “rekao jeekonomski analitičar Amil Kamenica.

“Potrebno je da se malo više pažnje obrati na ove nerazvijene opštine i da se u skladu sa tim dodjeljuju malo viša sredstva da bismo mogli podstaći promjene, da poboljšamo život građana koji žive u tim lokalnom zajednicama,” ističe Čedomir Glavaš predsjednik Omladinske organizacije „Odisej“.

Kako bi dodatno pomogli opštini Srebrenica iz Vlade RS je krajem prošle godine izdvojeno još 8.175 KM. Javna tribina orgaizovana u Srebrenici dio je projekta koji se odnosi na Reformu Ustava BiH a koji podržava USAID. Ove tribine su još održane u Bratuncu i Čajniču, a sljedeće sedmice su planirane u Višegradu i Rudom.

Prijatelji Srebrenice

You must be logged in to post a comment Login