U Srebrenici i ove godine održana Franjevačka ljetna škola duhovnosti

Franjevačka ljetna škola duhovnosti održana je od 19. do 22. avgusta gdje su upriličena predavanja, posjete i razgovori uz molitvu za mir.

Polaznici ove škole koja se od prošle godie održava u Srebrenici upozali su se sa istorijom Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Svetim Franjom, franjevačkom duhovnošću, te vjerskim i istorijskim lokacijama Srebrenice.

Predavač ove godine bio je fra Ivan Šarčević, profesor pastorala s Franjevačke teologije u Sarajevu koja je ujedno i organizator škole od 2012. godine. Školom koordinira fra Joso Oršolić, župnik Zvornika i Srebrenice, koji želi polaznike ovog projekta provesti istorijskim znamenitostima Bosne Srebrene.

Tokom ljetnje škole održana su predavanja i rasprave na razne teme kao što su: “Franjo Asiški u kontekstu svoga vremena – kratki životopis”, “Franjo Asiški i siromaštvo”, “Franjo Asiški i princip bratstva”, “Temeljne oznake bosanskog franjevaštva – kratka povijest Bosne Srebrene kroz glavne povijesne prekretnice i protagonist” i „Franjini i naši ideali“.

Učesnici Franjevačke ljetne škole imali su priliku da posjete i arheološko nalazište Rimski municijum u Skelanima, manastire u Sasama, Soko grad u Ljuboviji, Srbija, Kapelu Svete Marije, kao i druge islamske i pravoslavne vjerske objekte. Takođe, organizovana je posjeta Meorijalnom centru Srebrenica i molitva za žrtve rata.

Poručeno je da se učesnici ljetne škole mole za dobro i mir, duhovnu i materijalnu obnovu ruševina, kao i za mir među svim narodima Bosne i Hercegovine.

You must be logged in to post a comment Login