U Srebrenici gostovao Zijah Sokolović sa edukativnom predstavom

Tokom “Dječije nedjelje” koju već tradicionalno organizuje Narodna biblioteka Srebrenica danas je u Srebrenici boravio Zijah Sokolović.

U sklopu “Dječije nedjelje” za učenike Osnovne škole “Kosta Todorović” Skelani i Područne škole u Potočarima održana je edukativna predstava “Nasilje nema opravdanja” u režiji Zijaha Sokolovića, proslavljeni bh. glumac i reditelj. Predstavu su igrali glumci Uroš Milojević i Aleksandra Veljković.

“Predstava se bavi tematikom sa kojima se susreću mladi ljudi a to su pubertet, adolescencija, seks, droga, nasilje, to su neke elementarne stvari gdje pozorište pokušava da ih kroz 44 minuta predstave, koliko traje školski čas, informiše o tim situacijama sa kojima će se oni susretati u svom životu”, rekao je Sokolović.

U prostoru Narodne biblioteke Srebrenica organizovano je i druženje na kojem su učestvovali mladi glumci Amaterskog pozorišta “Milica Topalović” Bratunac.

Radionica se priprema u saradnji sa psiholozima i pedagozima koji se prije predstave dogovore o temam koje će se obrađivati a sve u svrhu informisanja i edukacije djece.

“Za mene je značajno da glumci nemaju samo funkciju da glume, televiziji, reklamama već i  edukativmom smislu”, istakao je Sokolović.

Ideja ovg projekta nastala je na ideju razrađenog projekata koji se već uspješno sprovodi u Austriji. Predstava je igrana više stotina puta u Hrvatskoj i Srbiji a nedavno je krenula i u našoj zemlji.

Sokolović trenutno ima tri aktivna projekta koja imaju osnovnu formu edukacije djece i nakon svake predstave vrši se evaluacija gdje se ispituje mišljenje djece i odlučuje da li je predstava bila korisna za učenike.

“Prednost ovih predstava jeste što djeca ne idu u pozorište već predstava dolazi njima na čas. U predstavi nisu prikazani karakteri već se prikazuje nasilje kroz 120 primjera za 45 minuta. Predstava prikazuje svakodnevno nasilje, porodično nasilje, psihičkom gdje kroz primjere imamo preporuku, kao informaciju kako mladi treba da reaguju u slučaju nasilja”, rekao je Sokolović.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković primio je Zijaha Sokolovića i zahvalio mu se za posjetu Srebrenici kao i na odigranim predstavama za srebreničke osnovce.

Predstava “Nasilje nema opravdanja” je proglašena najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici na godišnjem kongresu Mreže zamalja EU za prevenciju kriminaliteta (European Crime Prevention Network – EUCPN).

You must be logged in to post a comment Login