U Srebrenici formirano planinarsko društvo PED “Sušica”

Planinarsko-ekološko društvo (PED) „Sušica“ zvanično je formirano 28. septembra prošle godine sa ciljem promocije srebreničkih ljepota, potencijala i podizanja ekološke svijesti.

Predsjednik PED „Sušica“ Zoran Lalović kaže da je društvo formirano kako bi se promovisali potencijali ove opštine, promovisao sport i boravak u prirodi i skrenula pažnja na ekologiju.

„Planinarsko-ekološko društvo ‘Sušica’ je član Saveza planira Republike Srpske i osnovano je sa ciljem razvoja svijesti o zdravom načinu života, zaštiti prirode i promociji ekologije, promocija turizma, organizaciji izleta, pohoda i mnogo toga čime se ovakve organizacije bave“, objašnjava Lalović.

On kaže da društvo trenutno ima 19 članova i da su otvoreni za sve ljude koji vole prirodu i žele uživati u istraživanju okoline.

„Trenutno pripremamo plan rada, aktivnosti i budžete kako bi naše programe sproveli što kvalitetnije. Počeli smo sa uređenjem izletišta Bojna, a naredne aktivnosti biće usmjerene i na obilježavanje staza i to Klotjevac, Stari grad i Kvarc. Naša dva člana prošla su kompletnu obuku za mapiranje planinarskih staza čime i taj dio posla obavljamo samostalno, sa ciljem da Srebrenica bude prepoznata i po označenim stazama za planinarenje i šetnju“, rekao je Lalović.

PED „Sušica“ je u proteklom periodu uzela učešće na nekoliko pohoda u okolini gdje se uspostavljena saradnja sa društvima iz susjednih opština i dogovorena je saradnja i zajedničko djelovanje.

Društvo je započelo saradnju sa Nacionalnim parkom „Drina“ kao i drugim institucijama i organizacijama koje se bave promocijom i zaštitom prirode.

Lalović ističe da su u planu akcije pošumljavanja, čišćenja i uređenja lokacija za koje se iskaže potreba u lokalnoj zajednici kako bi se skrenula pažnja na zaštiti i očuvanju životne sredine.

Na kraju, Lalović poziva sve ljubitelje planinarenja i prirode da im se pridruže i budu dio jedne zdrave i odgovorne priče iz Srebrenice.

Foto: PED “Sušica”

Tekst je ranije objavljen na Facebook stranici Portala eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login