U Srebrenici zvanično otvorena “Kuća dobrih tonova”

Već četiri godine djeca iz opština Srebrenice i Bratunac dio su velikog muzičkog programa koji je pokrenuo Superar Bosnia.

Od septembra 2014. godine sve aktivnosti Superara su se preselile u zgradu koja se nalazi u samom centru grada – “Kuća dobrih tonova” koja je adaptirana za potrebe održavanja muzičkih, zabavnih i edukativnih aktivnosti.

Pored brojnih zvanica, otvaranju “Kuće dobrih tonova” prisustvovali su i osnivači Superara Bosnia, Fondacija Bauern helfen Bauern iz Salzburga i BiH, a gospođa Doraja Eberle, predstavnica Bauern helfen Bauern Salzburg i osnivačica Superara Bosnia, gospođa Ulrike von Baumbach i gospodin Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica presjekli su svečanu vrpcu i zvanično otvorili “Kuću dobrih tonova”.

“Dobar ton nastaje onda kada se u njega unese ljudskost, kada svi imamo zajednički cilj i radimo na njemu”, rekla je Doraja Eberle i dodala da je jedan ton upravo stvorio “Kuću dobrih tonova”.

“Drago mi je da smo dobili jedan dobar ton i ovo će biti simbolika da od sada samo dobri i bolji tonovi idu iz Srebrenice, a ne negativni, tužni i onakvi na koje smo navikli”, rekao je Ćamil Duraković.

Svečanom otvaranju kuće prisustvovala je bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić koja je organizatorima čestitala na ovoj kući u nadi da će buduće generacije rasti u ljepošoj budućnosti.

“Prvi put u Srebrenici vidim šarene balone razigranu djecu, ja uopšte nisam znala da postoji ovoliko djece u Srebrenici. Ovo je okretanje jedne tužne slike Srebrenice u nešto što jeste život, što je predivno. Prošla sam kroz prostorije u kojim se djeca druže, sva sam se naježila, toliko je liijepo, toliko je divno”, rekla je Jasmila Žbanić.

Na današnjem svečanom otvaranju djeca iz Superara, zajedno sa svojim nastavnicima, priredila su bogat muzički program na kojem su predstavili svoj dosadašnji rad.

Kuća je moderno adaptirana, ima šest vježbaona, kuhinju, veliku i malu salu, kancelarije, sobe. Nastava se održava svakodnevno i to: horsko pjevanje, perkusije i bubnjevi, električna i akustična gitara, klavir, harmonika, klarinet, flauta kao i drugi kreativo-edukativni sadržaji: kurs njemačkog jezika, teatar radionice, škola plesa. Programom Superara obuhvaćeno je oko 200 djece iz Srebrenice, Skelana, Potočara i Bratunca i sve aktivnosti su besplatne.

“U Superar dolazim već godinu i po, ne sviram ništa, pjevam u horu. Najviše mi se dopada što su nastavnici i osoblje ove kuće dobri prema nama, takođe možemo doći ovdje kada čekamo prevoz iz škole, ako je hladno i pada kiša”, rekao je Nikola Savić koji živi nekoliko kilometara od Srebrenice.

“Idem u muzičku školu Superar, sviđa mi se što ova kuća nudi puno aktivnosti, poput Kursa njemačkog jezika, sviranje raznih instrumenata, ples. Takođe, kada boravimo u ovoj kući obezbjeđena nam je i hrana, zaista volim doći ovdje i svoje vrijeme potrošiti na druženje sa prijateljima i sviranje, više nego vrijeme provoditi na internetu”, rekao je Haris Mujić.

Za najbolje drugarice iz Skelana, Aliju i Dejanu, ova škola je njihovo prijateljstvo učinila još boljim jer zajedno idu na časove gitare i slobodno vrijeme koriste vježbajući nove pjesme.

“Alija i ja se znamo osam godina. Sve je krenulo u školi kada smo se upoznali a danas smo najbolje prijateljice i zajedno smo odlučile da dođemo u Superar”, priča Dajana.

“U školi Superar sam više od godinu dana, lijepo mi je i dobro se zabavljam. Članica sam Superar hora i ovdje mi se sve dopada. Često putujemo i dobro se družimo”, rekla je Mediha Dudić koja živi u Srebrenici.

Muzika, smjeh djece i mini karneval koji je prošao kroz centar Srebrenice, razbudio je malborojne stanovnike ovog mjesta i zainteresovao ih da izađu na balkone i podrže djecu uz osmjeh i aplauz.

Superar Bosnia u narednom periodu planira pokretanje muzičkih aktivnosti u Sarajevu i Mostaru a sve kako bi se svoj djeci omogućilo besplatno muzičko obrazovanje.

You must be logged in to post a comment Login