U Srebrenci 99 zahtjeva za legalizaciju objekata

Završetkom prošle godine završen je rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u Republici Srpskoj.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Srebrenica Bojan Josipović kaže da nije poznato da li će se rok za legelizaciju pomjeriti.

“Na resornom ministarstvu je odluka da li će doći do novog roka za legalizaciju objekata. U Srebrenici najviše zahtjeva prispjelo je u drugoj polovini decembra prošle godine”, kaže Josipović.

Iz srebreničkog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove kažu da je podneseno 99 zahtjeva za legalizaciju od čega je 34 riješeno jer su ispunjeni svi uslovi.

U toku je postupak za 65 zahtjeva, 18 se odnosi na bespravno izgrađene vikendice na jezeru Perućac, 18 na vjerske objekte, 26 na stambene objekte i 3 zahtjeva na poslovne objekte.

Prema riječima službenika ovog odjeljenja 80 odsto zahtjeva su nepotpuni, bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa i to otežava dalji postupak legalizacije.

Kako su nam rekli, najveći broj objekata bez dozvola sagrađen je jer donatori koji su dolazili na teritoriju ove opštine nisu tražili neophodne dozvole u čemu je napravljen propust.

“Nemamo podatke koliko je izgrađeno bespravih objekata. Najveći broj nelagalno sagrađenih objekata datira od 1992. godine. Opštinski inspektori su od 2014. do danas imali nekoliko intervencija gdje su reagovali i gdje su pribavljene neophodne dozvole, čime se preventivno utiče na nelegalnu gradnju”, kažu iz ovog odjeljenja.

Iz ovog odjejenja ističu da je većina zahtjeva nepotpuna i da će komisije izlaziti na teren kako bi se utvrdio stepen izgradnje objekata i posjedovanje dozvola, i da će podnosioci zahtjeva morati dopuniti dokumentaciju kako bi legalizacija bila obavljena do kraja.

Ranije su nam rekli da u gradskom dijelu postoje samo dva nelegalno sagrađena objekta, dok ih je najviše u naseljima Plavi i Žuti most i jezeru Perućac gdje se nelagalno grade vikendice.

Podnose se zahtjevi, ali se ne okončava legalizacija

Većina stanovnika Srebrenice podnosi zahtjev za legalizaciju objekata isključivo radi priključka na elektro i vodovodnu mrežu.

“Većina onih koji podnesu zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata to čini kako ne bi plaćali priključak struje ili u druge svrhe, i kada od nas dobiju dokaz da su u procesu legalizacije na taj način završavaju dalju proceduru i ne dolaze da je okončaju”, kažu iz Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Proces legalizacije je brz postupak ukoliko su dokumenta kompletna.

Prema procjenama u Republici Srpskoj je 85.000 nelegalno sagrađenih objekata, a početkom godine najavljene su inspekcije i povećanje taksi za legalizaciju ovih objekata, međutim cijene teksi za legalizaciju ostale su na nivou prošlogodišnjih što ide na ruku građanima.

You must be logged in to post a comment Login