U Skelanima završena istraživanja, otkriveni novi mozaici i vrijedna građa

Arheološki muzej „Rimski municipium“ Skelani u saradnji sa arheolozima muzeja iz Trebinja, Bijeljine i Skelana završio je istraživanje za ovu godinu na lokalitetu Zadružni dom koja su počela 22. avgusta.

Direktorica Arheološkog muzeja „Rimski municipium“ Skelani Svjetlana Marković kaže da su u ovom periodu imali dvije veoma važne aktivnotsti kao što su „Konzervacija-restauracija stećaka“ u saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju spomenika Beograd kao i nastavak istraživanja na lokalitetu Zadružni dom.

„Razvojni program Republike Srpske je prije deset godina kada se osnovao muzej obezbijedio sredstva za nastavak istraživanja u Skelanima. Ove godine istraživanja su nešto kraća ali su obimnija i dala su dobre rezultate“, kaže Markovićeva.

Prema riječima Ivane Grujić arheologa iz Muzeja Trebinje i vođe istraživanja u Skelanima ovaj objekat je imao više funkcija, a kao jedan navodi se administrativni centar dok je istražena prostorija bila veoma luksuzna i mišljenja je da su je koristitli za razne potrebe.

„Ovogodišnjim iskopavanjem obuhvatili smo jedna mlađi objekat koji datira iz treće ili četvrtog vijeka. Radi se o jednoj rimskoj vili koja je osim privatne imala i javnu funkciju. Ovim se potvrđuje značaj grada Rimski municipium od prvog do četvrtog vijeka gdje je otkrivena jedna luksuzna prostorija ove vile. Ovaj objekat ima tri apside i zbog toga je veoma poseban u čitavoj BiH, a za apside se vezuje i podno grijanje“, rekla je Grujićeva.

Kustos i arheolog Arheološkog muzeja „Rimski municipium“ Skelani Boris Radić kaže da je ove godine istraživanjem proširen iskop prema istoku.

„Ustanovili smo da se ova vila urbana završava jednom velikom apsidom, a ova prostorija imala je podno grijanje i mozaike. Na našu žalost mozaici su uništeni, ali je sačuvano ložište. Ovim istraživanjem ustanovili smo gabarite objekta na istočnoj strani, a potrebno je istražiti i sjeveroistok gdje takođe očekujemo nove prostorije i više detalje“, kaže Radić.

Radić dodaje da ovaj objekat postoji od 3. ili 4. vijeka a da ispod ovog objekta postoje slojevi i prvog i drugog vijeka koji govore o rimskoj kolonizaciji ovih prostora.

Ljubica Srdić profesor arheologije zaposlena u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske kaže da je njena uloga nadzor nad iskopovanjima koja se obavljaju ovejde.

„Arheološki kompleks ‘Skelani’ progralsili smo zaštićenim kao lokalitet od izuzetnog značaja koji se sastoji od tri lokacije. To je baba Ankino dvorište, Zadružni dom i Brankova njiva. Ovdje imamo objekat na oko hiljadu kvadrata površine kojeg krase impresivnim podovi, mozaicima, sa podnim i zidnim grijanjem, freskoslikarstvo koje smo zatekli zaslužuje izuzetnu pažnju“, kaže Srdićeva.

Nastavak istraživana najavljen je i za narednu godinu.

You must be logged in to post a comment Login