U Skelanima obilježeno 120 godina školstva

Danas je u Osnovnoj školi “Kosta Todorović” u Skelanima obilježeno 120 godina od pokretanja prve škole u ovom kraju.

Učenici i nastavnici priredili su svečanu akademiju, a u parku ispred škole održan je istorijski čas i polaganja cvijeća.

Danas nastavu u ovoj školi pohađa 63 učenika od prvog do devetog razreda, kaže Ljubimko Katanić, direktor ove škole i dodaje da je iz ove škole izašao veliki broj učenika koji su izrasli u veliki stručnjake i profesionalce.

On ističe da je osamdesetih godina u školi bilo 1.450 učenika i da je trend povećanja broja učenika bio u porastu do početka ratnih sukoba.
Najbolji učenik ove škole Ljubiša Katanić koji je deveti razred kaže da planira upisati matematičku gimnaziju nakon čega i fakultet te da ima želju da se vrati u ovu školu i Skelane.

Penzionisani nastavnik ove škole Vlastimir Katanić kaže da je bio prva generacija đaka koja je u Skelanima pohađala osmogodišnju školu koja je do 1968. godine bila četvororazredna.

On kaže da je prvi učenik ove škole koji je nakon završenog školovanja ovdje počeo raditi i predavao je matematiku i fiziku.

Danas je predstavljen školski časopis „Školarac Skelanac“ povodom 120 godina, a uručene su nagrade sa literarnog i likovnog konkursa povodom ovog jubileja.

Škola u Skelanima osnovan je 1903. godine u kući Drage Gligića koju je otvorila Austro-Ugarska. Pošto nije zadovoljavala osnovne potrebe, 1907. godine je završena izgradnja školske zgrade. Poslije Drugog svjetskog rata škola je zbog povećanja broja učenika više puta preuređivana.

U periodu do školske 1958/59. godine škola je radila kao četvorogodišnja, a potom je dobila status osmogodišnje škole. Nova školska zgrada sa 8 učionica i fiskulturnom salom izgrađena je 1968. godine i kao takva i danas se koristi.

Između Prvog i Drugog svjetskog rata škola u Skelanima nosila je ime Državna narodna škola „Major Kosta Todorović“, a kasnije Osnovne škola “Slaviša Vajner Čiča”, a 30 godina nosi ime “Kosta Todorović”.

You must be logged in to post a comment Login