U Skelanima obilježena “Noć muzeja”

U Arheološkom muzeju „Rimski municipium“ u Skelanima sinoć je održana manifestacija “Noć muzeja” povodom Međunarodnog dana muzeja u okviru kojeg je organizovan kulturni programi i predstavljena postavka za posjetioce.

Direktorica JU Arheološkog muzeja “Rimski municipijum” u Skelanima Svjetlana Marković zadovoljna je sinoćnom manifestacijom.

“Mi već četvrtu godinu zaredom obilježavamo Evropsku noć muzeja. Učenici Osnovne škole ‘Kosta Todorović’ iz Skelana napravili su prigodnu priredbu i na taj način otvorili manifestaciju”, kaže Markovićeva.

Izvedeni su igrokazi, recitali i citati rimski carevi sa područja Municipium Malvesiatum, a arheolog Boris Radić govorio je o životu na području Municipium Malvesiatum.

Uručene su diplome Opštini Srebrenica za podršku rada Arheološkog muzeja “Rimski municipium” u Skelanima kao i OŠ “Kosta Todorović” Skelani koji organizuju kulturni program u muzeju.

Kako je saopšteno ranije iz Muzeja RS tema ovogodišenje manifestacije “Noć muzeja” je “Vino i srednji vijek”.

“Noć muzeja” je manifestacija koja se pod različitim oblicima, imenima, terminima u nekim zemljama ponavla i više puta. Prva “Noć muzeja” održana je u Berlinu 1997. godine pod nazivom “Duga noć muzeja” i vrlo brzo je postala popularna u mnogim državama.

You must be logged in to post a comment Login