U Skelanima nastavljeno arheološko istraživanje

U Skelanima je nastavljeno istraživanje objekata iz II i III vijeka n.e. kao i mozaika koji su pronađeni prilikom prvog arheološkog istraživanje 2008. godine.

Istraživanja i konzervacija u Skelanima na lokaciji gdje se nalazio zadružni dom, trajaće dva mjeseca na kojima će učestvovati arheolog Nadežde Gavrilović-Vitas iz Arheloškog instituta iz Beograd i njen zamjenika, arheolog Mirko Babić iz Muzeja Semberije.

“Sredstva u iznosu od oko 200.000 KM za ova istraživanja ranije su izdvojena iz Razvojnog programa Srpske po odobrenju Ministarstva prosvjete i kulture”, rekla je Svjetlana Marković, direktorica Arheološkog muzeja “Rimski municipium – Skelani” prenosi Agencija Srna.

Smatra se da je ovo najveći rimski mozaik na Balkanu koji je otkriveni i konzervirani. Ostaci imperatorske palate čine oko 40 metara kvadratnih specifičnih i dobro očuvanih podnih mozaika koje predstavljaju cijevi od podnog grijanja, kao i veliki broj predmeta koji potvrđuju da je riječ o ostacima iz rimskog perioda i administritivnog centra Municipiuma Malvesiatuma.

Nakon završetka arheoloških istraživanja, započeće se sa konzervacijom pronađenih rimskih mozaika, koju će obaviti stručni tim Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa sa Milicom Kotur a potom slijedi arhitektonsko uređenje muzejskog prostora.

You must be logged in to post a comment Login