U selu Hrnčići više od 20 godina uzgaja pastrmku

Osman Bećirović koji ima 70 godina, punih 22 godina na svom imanju u bratunačkom selu Hrnčići uzgaja ribu i od toga živi, a sve je počelo slučajno.

Kako se vratio u svoje selo Osman je ličnim sredstvima pokrenu proizvodnju kalifornijske pastrmke i time izdržava svoju porodicu, a sada mu je to i dobar dopunski posao od kako je u penziji.

Mnogi ga se sjećaju kao autoprevoznika, prije rata imao je svoja tri autobusa i držao liniju Bratunac –Beograd – Bratunac.

Završetkom rata odlučio je da se vrati na svoje imanje i sa suprugom Zejnom i kćerkom Nazmirom je zasukao rukave, očistio imanje i počeli su sa poljoprivredom, ali je došao na drugu ideju.

“Kroz moje imanje protiče čista i bistra manja rijeka. Tu sam vlastitim sredstvima izgradio nekoliko bazena za proizvodnju mlađi i konzumne pastrmke. Od resornog ministarstva sam dobio prvu mlađ. To je, uz obnovu kuće, sva pomoć koju sam dobio”, rekao je Osman.

Kaže da proizvede tri tone kalifornijske pastrmke godišnje i da ribu proda ljudima koji svrate do njega, komšijama i ljudima prolaznicima i daje najveća potražnja tokom posta.

Smatram da mnogo ljudi očekuju da im država obezbijedi sve, umjesto da se angažuju i rade, očiste svoja imanja i posiju bi, život svima bi bio mnogo bolji.

Bećirović je u svojoj njivi iskoristio jedan izvor koji ljeti i zimi ima idealnu temperaturu vode. Pored njega je izgradio tri bazena u koje polaže ikru za proizvodnju mlađi.

Godišnje proizvede 30.000 komada mlađi, a u njegovim bazenima proces proizvodnje ribe ide od ikre do tanjira.

Foto: Sakib Smajlović

You must be logged in to post a comment Login