U Sasama proslavljen Dan rudara i rudarska slava

Danas se svećano u Rudniku olova i cinka „Sase“ kod Srebrenice obilježava Dan rudara kao i rudarska slava Sveta Varvara koja se praznuju u Republici Srpskoj.

Kompanija „Gross“ koja upravlja ovim rudnikom danas je svečano obilježila ovaj dan liturgijom i lomljenjem slavskog kolača u kapeli u krugu rudnika u Sasama nakon čega je upriličen svečani ručak i druženje.

Ove godine nagrađeno je 11 najboljih rudara i radnika koje su glasanjem izabrale njihove kolege.

Nagrada od 700 KM pripala je najboljim rudarima dok je nagrada od 500 KM pripala najboljim radnicima iz drugih organizacionih jedinica opštih poslova, mašinskog i elektro održavanja, laboratorije, flotacije.

Ovo privredno društvo i ove godine, uprkos svetskoj krizi bilježi izuzetno dobre rezultate u proizvodnji, isplati plata i potraživanja, koncesiji, modernizaciji opreme i podrške lokalnim zajednicama.

Tehnički direktor Rudnika olova i cinka „Sase“ Radenko Milovanović ističe da uprkos nepovoljnoj situaciji u svijetu, pada cijena metala ova kompanija bilježi izuzetno dobre rezultate.

„Do kraja godine biće premašena proizvodnja za 10.000 tona rovne rude, ili 320.000 tona rovne rude“, naglasio je Milovanović.

On je istakao da na osnovu plata i doprinosa ove godine uplaćeno 11 miliona KM, 1,7 miliona na ime koncesije, dok je do sada, u period koncesije, investirano 70 miliona, ili višestruko od onoga što je predviđeno koncesijom.

Milovanović kao najveći problem navodi nedostatak radne snage, a u rudniku jezaposleno 429 osoba, te da se angažuju firme kao podizvođači.

Među nagrađenim radnicima je i Nedeljko Šikuljak koji je i predsjednik sindikata u ovom rudniku gdje radi 24 godine.

„Naš sindikat je potpisao ugovor sa poslodavcem, a većina radnika je i član sindikata preko kojeg ostvaruju mnoge povlastice. Plate su nadprosječne i redovne, a pored brige o radnicima, ulaže se i u infrastrukturu, zaštitu na radu, modernizaciju proizvodnje i obrazovanje potrebnog kadra“, istakao je Šikuljak.

Radovan Milutinović je u Rudniku olova i cinka „Sase“ 13 godina i obavlja poslove na istražnom bušenje, veoma je zadovoljna uslovima rada kao i upravom, a danas je izborom svojih kolega proglašen najboljim jamskim radnikom sa još četiri kolege.

Rudnik olova i cinka „Sase“ kod Srebrenice ulaže značajna sredstva u modernizaciju, zaštitu na radu, edukaciju, obuku i školovanje kadra, kao i zaštitu životne sredine i očuvanja okoliša ali i brigu o lokalnim zajednicama na teritorij opština Srebrenica i Bratunac.

You must be logged in to post a comment Login