Raste broj disfunkcionalnih brakova

U Srebrenici je 38 parova sklopilo brak, dok broj razvoda nije poznat. U Bratuncu je zabilježeno 76 brakova i 3 razvoda.

Samo jedan bračni brodolom zabilježen je lani u Kneževu/Skender Vakufu, u kojem je sudbonosno “da” izgovorilo 57 parova.

Ovaj gradić, kad govorimo o stabilnosti brakova, ima najpovoljniju statistiku u Republici Srpskoj, gdje je tokom prošle godine na svakih pet sklopljenih brakova dolazio jedan razvod.

Zanimljivo je da podaci, koji su “Nezavisnim” ustupljeni iz Republičkog zavoda za statistiku, pokazuju da burme češće “ne potraju” u većim nego u manjim sredinama.

Na primjer, u Bileći je, na 44 sklopljena braka, zabilježen tek jedan razvod, a u Gacku je omjer lani iznosio 33 naprema jedan.

Isto tako, u maloj opštini Ribnik zabilježen je jedan razvod na 23 sklopljena braka, a u Šipovu, gdje su matičari posla imali 40 puta, sudski su se razišla samo dva para.

S druge strane, problemi među onima koji su se zakleli na vječnu ljubav dosta su češći u većim gradovima, pa je, recimo, u Banjaluci prošle godine sklopljeno 968 brakova, a pukao je gotovo svaki treći, odnosno njih 294.

Slična je situacija i u Bijeljini, gdje su sklopljene 623 bračne zajednice, a razišlo se 158 parova, što znači da je na propast osuđen svaki četvrti brak.

U Prijedoru su se lani vjenčala 364 para, a 68 ih nije uspjelo sklopiti primirje, već je “rat” dobio sudski epilog.

Psiholog Aleksandar Milić naglašava da u manjim sredinama još vlada patrijarhalni odnos, što znači da muškarac vodi ulogu, a to za žene nije frustrirajući doživljaj.

“U manjim sredinama, tamo gdje nije prisutan viši nivo civilizacije i kulture, mentalitet je takav da se poštuje ovakva hijerarhija. U kulturološki razvijenim sredinama uloge žena i muškaraca se izjednačavaju. Dakle, žene ulaze i u druge uloge, a ne samo uloge majki i supruga”, rekao je Milić. Međutim, kako ističe, u zajedničkim, internim odnosima još je u svijesti prisutno to da žena “mora biti podložna”, pa u praksi dolazi do netrpeljivih odnosa, odnosno borbe za ulogu.

“Zbog toga dolazi do sukoba uloga i sve više je disfunkcionalnih brakova”, pojašnjava Milić.

Kada je riječ o Prijedoru, gdje je prošle godine, po statističkim podacima, pukao svaki peti brak, Centar za socijalni rad planira realizovati predbračno savjetovalište.

“Prisutan je i porast broja obraćanja za pitanja brakorazvoda. Nasilno ponašanje, svađe, vrijeđanje, fizička i psihička ugrožavanja su, takođe, česta popratna pojava bračnih kriza, kao i razlozi za razvod braka”, navodi se u izvještaju o radu ove prijedorske javne ustanove za prošlu godinu.

Dominantni razlozi za razvod braka, kako je navedeno, su finansijski problemi, zatim rivalitet među partnerima, seksualni poremećaj kod jednog ili oba partnera, bračne preljube i tako dalje.

Izvor: Nezavsine

You must be logged in to post a comment Login